Food Valley pakt fijnstof aan
Samenwerkende partijen in Regio Food Valley gaan pilots uitvoeren met haalbare en betaalbare emissieverlagende technieken. Dat is deze week afgesproken in het Manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderij.
Met het manifest willen agrarische belangenorganisaties, kennisinstellingen, provincie Gelderland en gemeenten Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeeleen gezonde leefomgeving in de regio te waarborgen voor mensen en dieren, met behoud van een innovatieve veehouderijsector.
Verhoogde concentratie
Eerder dit jaar werd bekend dat in de regio Food Valley en dan met name in het gebied tussen Barneveld, Ede, Renswoude en Scherpenzeel sprake is van verhoogde concentraties fijnstof, geur en ammoniak.
De lokale veehouderij heeft daarin een belangrijke bijdrage maar volgens Evert van Veenschoten, bestuurslid van de afdeling Gelderse Vallei van LTO Noord zijn echter op dit moment te weinig praktische, haalbare en betaalbare technieken beschikbaar om de uitstoot te verminderen.' Dat komt onder andere doordat de huidige wet- en regelgeving innovatieve ontwikkelingen niet meer stimuleert.'
Volgens Van Veenschoten komen er volgend jaar 3 tot 10 pilots met emissieverlagende technieken.
Aanpak aan de bron
van emissie bij de bron heeft de voorkeur. 'Dat komt het stalklimaat ten goede waardoor boeren, buren èn dieren er van profiteren', stelt van Veenschoten. 'Bij een end-of-pipe-oplossing zoals een luchtwasser heeft meestal alleen de omgeving er wat aan. We zoeken echter vooral naar technieken die ook de ondernemer voordeel opleveren. Dan ontstaan er haalbare en ook betaalbare oplossingen.'
Strooiselschuiven
Van Veenschoten denkt bijvoorbeeld aan het toepassen van strooiselschuiven en een ionisator en aan het vernevelen van een oliefilm op het strooisel.
Sommige end-of-pipe-oplossingen zoals een warmtewisselaar of droogtunnel kunnen echter ook interessant zijn vanwege lagere stookkosten of lagere mestafzetkosten. Ook zouden pluimveehouders mqaatregelen kunnen combineren.
Betaalbaar
Bedoeling is dat er op korte termijn meer betaalbare technieken op de RAV-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij) komen. Zo gauw de technieken beschikbaar zijn komt er een vijfjaarlijkse APK voor bestaande stallen om te beoordelen of ze voldoende emissiearm zijn. Zo niet dan moeten pluimveehouders extra maatregelen nemen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
Toro Z-MASTER 4000
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (LH) #433240
Gebruikt, € 3.289
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %