Tuinders rivierengebied moeten met plan komen
Glastuinbouwbedrijven die collectieve zuivering van proceswater willen oppakken, moeten zich melden bij Waterschap Rivierenland. Het waterschap wil zo snel mogelijk betrokken zijn bij het opstellen van businessplannen voor de zuivering.
Zonder instemming van het waterschap vervalt de mogelijkheid om proceswater collectief te behandelen en moeten de tuinbouwbedrijven elk afzonderlijk een zuiveringsinstallatie installeren.
De waterschappen willen de belasting van oppervlaktewater met gewasbeschermingsmiddelen vanuit kassen terugdringen. LTO, VNG en Unie van Waterschappen hebben daarom een hoofdlijnenakkoord afgesloten. Hierin wordt wettelijk vastgelegd dat per 1 januari 2018 de bedrijven de restanten van gewasbeschermingsmiddelen verwijderen uit drainwater, drainagewater en filterspoelwater, voordat het mag worden geloosd op riolering of eventueel oppervlaktewater.
De glastuinbouwondernemers hebben de keus voor behandeling van de afvalwaterstroom op individueel bedrijfsniveau oi om dat samen met andere bedrijven in een collectief te doen. Dat laatste kon alleen als het voornemen daartoe op 31 december 2015 was aangemeld bij LTO.
Mobiele zuiveringsinstallatie
Voor de zuivering op individueel bedrijfsniveau loopt een onderzoek naar de haalbaarheid van een mobiele zuiveringsinstallatie. Vooral voor kleinere glastuinbouwbedrijven, minder kapitaalkrachtige bedrijven en bedrijven die slechts op bepaalde momenten in het jaar lozen zou dit een oplossing kunnen zijn.
Een andere variant is om het afvalwater naar een centrale zuiveringsinstallatie te brengen. Zowel die mobiele als de permanente zuiveringsinstallaties worden getoetst aan een zuiveringsrendement van tenminste 95 procent en komen daarna op de goedkeuringslijst van de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw. Bij realisatie van een op die lijst vermelde installatie is er geen aparte vergunningsprocedure meer nodig.
Vergunning
Voor de initiatiefnemers van een collectief geldt wel een vergunningsprocedure. Zij doen er verstandig aan om de opzet van hun businessplan in een vroeg stadium met het waterschap en de gemeente te bespreken. Begin 2017 zal het bevoegd gezag dan een beslissing nemen over de aanvraag en het businessplan en dat in een maatwerkvoorschrift vastleggen.
Omdat collectieve oplossingen mogelijk meer voorbereidingstijd vergen, bestaat de mogelijkheid om uitstel van realisatie tot uiterlijk 1 januari 2021 te verlenen. Wanneer echter negatief wordt besloten, dan dienen de individuele tuinders alsnog te voldoen aan de verplichting om per 1 januari 2018 individueel te zuiveren.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
John Deere - 6170M AQ FH
2016, € 78.500
-
Massey Ferguson 6130
1995, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %