De markt voor broedeieren zit sinds juni in een stevige dip. De Rabobank pleit voor een betere afstemming in de productieketen. ‘Het ziet er naar uit dat de risico’s op de exportmarkt fors toenemen. Dan is kiezen voor stabiliteit een veilige keuze’, stelt secretaris Alex Spieker van de COBK.
De prijs voor broedeieren lag begin mei 2015 nog tegen 30 eurocent per broedei aan. Dat is gedaald tot onder de 15 cent vanaf juni van dit jaar. De daling komt door belemmeringen bij export naar het Midden-Oosten, lagere export naar Rusland en de toename van concepten met trager groeiende kuikens.
‘De prijs raakte in een dip door een combinatie van factoren’, verduidelijkt secretaris Spieker van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK). ‘Een aanzienlijk deel van de productie is voor de export. En doordat de economie in Rusland niet sterk is, kunnen Russen minder voor betalen.’
Door de crisis in het Midden-Oosten werd Rusland onbedoeld een belangrijk afzetland. ‘Vroeger gingen ook veel broedeieren naar Libië, Irak en Egypte. Maar daar is onrust, weinig structuur, geen geld en dus weinig vraag. De export staat onder druk qua volume en qua prijs’.
Traag groeiende kuikens
‘Daarboven komt dat de vraag naar broedeieren in Nederland afneemt door de forse groei in concepten met trager groeiende kuikens’, vervolgt de COBK-secretaris. ‘Dit jaar is dit circa 15 tot 20 procent. Daardoor neemt de druk op de export toe. Door de sterke prijsgevoeligheid van landbouwproducten geeft dat een sterke prijsdaling.’
De ontwikkelingen in Rusland en de toename van concepten bij vleeskuikens zijn structureel. Dit verklaart volgens Spieker waarom de Rabobank in het kwartaalbericht pleit voor een betere afstemming binnen de productieketen voor broedeieren om de balans tussen vraag en aanbod te bewaken.
‘Hoe dit eruit gaat zien, kan ik niet voorspellen. De export zal blijven, maar het volume en de prijs zijn onzekere factoren. Deze zijn afhankelijk van het herstel van de economie in Rusland en het Midden-Oosten. Dat is niet op korte termijn opgelost. Daar moet je als ondernemer op inspelen.’
Meer structuur in de productieketen zorgt voor stabiliteit. ‘Vermeerderaars konden prima verdienen op de lucratieve exportmarkt. Het ziet er naar uit dat de risico’s daar fors toenemen. En dan is kiezen voor stabiliteit een veilige keuze’, stelt Spieker.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Ploeg 150B (LH) #24133
Gebruikt, P.O.A.
-
Overige Tractor OVERIGE TRACTOREN (LH) #162198
Gebruikt, € 6.000
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
Iseki TM 3217
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %