Voedselcommunity start in Friesland
Het verkleinen van de afstand tussen mensen en hun voedsel. Niet alleen boeren, maar ook burgers zijn hier steeds meer mee bezig. Voor Erik en Annegreet Boven van Hoeve Hoogland in het Friese Gerkesklooster is het een uitdaging.
In Gerkesklooster houden de ondernemers kippen en geiten en maken ze kaas. In Drogeham huren ze een deel van een kas waarin ze groenten telen. Ook betelen ze een stukje grond buiten de kas.
'Op een deel komen pompoenen. De andere helft laten we dit jaar nog braak liggen. We willen een paar wolvarkens kopen. Deze dieren woelen de grond om, graven lastige wortels op en vreten onkruid met wortel en al op. Bovendien kunnen ze jaarrond buiten lopen', vertelt Annegreet Boven.
Dexter-koeien
De eigenaren van Hoeve Hoogland, beiden afkomstig uit de zorg, willen mensen uit de streek voorzien van puur, biologisch en lokaal eten. Binnenkort krijgen ze er een paar Dexter-koeien bij. Daarmee hebben de ondernemers genoeg middelen om met hun voedselcommunity te beginnen.
Achter de groentetuin en kas ligt een weiland dat is ingezaaid met een grasklavermengsel. 'Hier gaan we de koeien laten grazen', wijst Boven.
Makkelijk
'Dexters zijn makkelijk te houden. Ze zijn sterk, hebben weinig voer en verzorging nodig en kunnen het hele jaar buiten blijven. We willen ze melken en van de melk kaas maken. Ook zijn we van plan om zo nu en dan een koe te laten slachten. Het vlees is lekker mals.'
Doel is om vier Dexter-koeien en een schuilstal te kopen. Om dit te financieren, is een crowdfundingcampagne opgezet. Van het investeringsbedrag van 7.000 euro is 83 procent binnengehaald. De rest van het geld spaart het echtpaar zelf nog bij elkaar.
Buurman
De eerste stappen voor een voedselcommunity startte het stel enkele jaren geleden. 'In 2014 hebben we onze geiten gekocht. Inmiddels hebben we tien geiten die ongeveer 3 kilo melk per dag produceren. Daarvan maken we kaas in ons eigen kaasmakerij. Naast geitenkaas produceren we hier kaas van de melk van de koeien van de buurman.'
Mensen die zich willen aansluiten bij de voedselcommunity, kunnen in januari aandelen kopen. Die kosten 25 euro per stuk en kunnen in het teeltseizoen vrij worden besteed aan bijvoorbeeld groente, kaas, melk, rundvlees en eieren. De eerste groenten zijn rond half april te oogsten.
Wel en wee
Deelnemers worden betrokken bij het wel en wee van het bedrijf. Het teeltplan wordt aangepast aan de wensen van de leden.
Naast duurzame en lokale voedselproductie biedt Hoeve Hoogland begeleiding en dagbesteding aan mensen met een beperking.
Missie
'Onze missie is om de kwaliteiten en mogelijkheden van mensen in kwetsbare posities aandacht te geven. Meewerken aan een biologisch en duurzaam voedselproject geeft zin aan de dag', vindt Boven.
'Via de voedselcommunity willen we de sociale binding in het omliggende gebied van Gerkesklooster en Drogeham bevorderen.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor, compact 1026R (LH) #24630
Gebruikt, € 24.890
-
Valmet 405 16 +8 hydr remventiel
Gebruikt, P.O.A.
-
Niemeyer HR 675-DH
Gebruikt, € 2.500
-
Iseki TG 6370
2017, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %