Meer snijhortensia uit Colombia

Bloemenveiling Royal FloraHolland verwacht dat Colombiaanse telers in de komende jaren hun snijhortensia's meer op de Europese markt zullen afzetten. Dat gebeurt nu nog maar mondjesmaat.

Meer+snijhortensia+uit+Colombia
© Vidiphoto

De export naar de Europese Unie is het gevolg van de populariteit van de snijhortensia (ofwel hydrangea) en de uitbreiding van de teelt in het Zuid-Amerikaanse land. Vorig jaar dijde het areaal er met 200 hectare uit naar een totale oppervlakte van 950 hectare. De groei in de rest van de wereld was vorig jaar ruim 30 hectare.

De kwekers in Colombia brachten vorig jaar zo'n 300 miljoen stelen op de markt en zijn daarmee verreweg de grootste speler op de wereldmarkt. Ter vergelijking: de Nederlandse productie – na Colombia het omvangrijkst – lag in 2015 op ongeveer 40 miljoen stelen. Kenia is de derde speler, met een jaaraanbod van nagenoeg 6 miljoen stelen.

Zachte kleuren

De uitbreiding van het Colombiaanse areaal in het afgelopen jaar is gebeurd met het oog op de Noord-Amerikaanse markt en het Midden-Oosten, de belangrijkste afzetgebieden voor de Zuid-Amerikaanse telers. Maar ze zullen zich ook op de Europese markt richten, zegt Sheila Mahmood, marktspecialist bij FloraHolland.

Mahmood stelt dat vanuit Zuid-Amerika vooral zachte kleuren, met name wit, hun weg naar de Europese markt zullen vinden. De teelt in Colombia is vooral gericht op roze, wit en blauw, kleuren die populair zijn bij de Europese consument.
De meeste kwekers van snijhortensia in Zuid-Amerika beperken zich niet alleen tot de teelt van deze snijbloem. Ze produceren eveneens andere gewassen zoals calla, heliantus, solidago en bladgroen, waardoor ze in staat zijn om ook kant-en-klare boeketten aan te bieden. Colombia telt ongeveer 67 telers van snijhortensia. Zij zijn gevestigd in de omgeving van Medellín en Bogotá.

In Nederland is de snijhortensiateelt de laatste jaren eveneens gegroeid. In 2010 lag de productie nog op 28 miljoen stelen, terwijl dat vorig jaar op bijna 40 miljoen lag. Mahmood zegt dat de Nederlandse teelt dit jaar met 5 hectare uitbreidt. Vooral rozenkwekers stappen over op hydrangea.

Oude rassen

De kwaliteit van de Nederlandse teelt wordt kwalitatief hoger ingeschat dan de Zuid-Amerikaanse. De laatste drijft vooral op plaatselijke oude rassen. De Colombiaanse teelt is jaarrond, terwijl de productie in Nederland van maart tot november loopt.

Omdat de productie in Zuid-Amerika zich concentreert op zachte kleuren, biedt dat volgens de marktspecialist van FloraHolland kansen voor de Nederlandse telers. Die zouden zich meer kunnen richten op harde en intense kleuren, waarnaar eveneens vraag is.

De Colombiaanse aanvoer van snijhortensia naar Europa zal niet via Royal FloraHolland lopen, voorspelt Mahmood. 'Dat is prijstechnisch niet interessant.' De bloemenveiling kent maar een beperkte importstroom snijhortensia's. Zo'n 3 procent van de aanvoer komt uit Kenia, een land waar de productie de komende drie jaar uitbreidt van 20 naar 30 hectare, aldus Mahmood.

De belangrijkste groeimarkten voor de snijhortensia zijn het Midden-Oosten, China en de Verenigde Staten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer