Doorsneebelasting op energie
Nederlandse glastuinders betalen in Noordwest-Europa een doorsnee-energiebelasting, blijkt uit onderzoek van LEI Wageningen UR.
In vergelijking met glastuinbouwers in België, Frankrijk en Polen betalen Nederlanders meer. Glastuinders in Denemarken en Engeland betalen daarentegen weer meer energiebelasting dan hun Nederlandse collega's. Duitse ondernemers in de glastuinbouw betalen ongeveer evenveel belasting als de Nederlandse.
LEI Wageningen UR heeft in de studie 'Energiebelasting in de glastuinbouw in Noordwest-Europa' de afdracht vergeleken van zeven landen: België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
Het onderzoek toont aan dat het verschil tussen deze landen kan oplopen tot ruim 0,06 euro per kuub aardgas. De onderzoekers concluderen daarom dat er op dit terrein geen gelijk speelveld is in de regio. 'In alle onderzochte landen bestaan kortingen, vrijstellingen of verlaagde energiebelastingtarieven voor glastuinbouwbedrijven.'
De glastuinbouw in de zeven landen is afhankelijk van verschillende brandstoffen. In Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is aardgas gebruikelijk. Belgische tuinders benutten aardgas en olie, en in Polen zijn kolen de belangrijkste brandstof. Deense en Duitse glastuinders zijn afhankelijk van aardgas, kolen en olie.
In Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn er voor de glastuinbouw verlaagde tarieven voor aardgas, in België voor olie, in Duitsland en Frankrijk voor aardgas en olie, en in Polen voor kolen en aardgas, staat in het rapport.
Gedetailleerd beeld
Het onderzoek geeft een gedetailleerder beeld over de verhoudingen in Noordwest-Europa dan eerder bekend was, reageert Rob van der Valk, beleidsspecialist energie bij LTO Glaskracht Nederland. Hij beaamt dat Nederlandse glastuinders een middenpositie innemen als het gaat om de hoogte van de energiebelasting.
Van der Valk concludeert dat het goed is dat de Nederlandse glastuinbouw voor aardgas in een lager tarief zit. 'Een verhoogd tarief zou de concurrentiepositie van de Nederlandse telers aantasten. Dat blijkt wel uit deze vergelijking.' Het liefst ziet de LTO Glaskracht-man echter dat in heel Europa de tarieven gelijk zijn.
De onderzoekers stellen verder dat het grootschalig gebruik van warmtekrachtkoppelinginstallaties (WKK) en de belastingvrijstelling op WKK-aardgas een gunstig effect hebben op de kosten van belastingen voor de Nederlandse glastuinbouw. Deze positieve invloed gaat echter voorbij aan de Nederlandse bedrijven zonder WKK-installatie.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6175R (EL) #25848
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (BV) #48510
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Drachten
Akkerbouw medewerker in Creil
AB Vakwerk Groep B.V. - Creil, Noordoostpolder
Allround medewerker akkerbouwbedrijf (meerdere kandidaten)
AB Vakwerk Groep B.V. - Wieringerwerf (Hollands Kroon)
Weer
-
Zondag13° / 6°20 %
-
Maandag10° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 6°90 %