LTO: boer zal niet snel productie verminderen
LTO Nederland verwacht niet dat de melkveehouders en zuivelaars in Europese lidstaten snel afspraken maken om vrijwillig en tijdelijk de productie van melk te verminderen.
'De mogelijkheid om als wettelijk erkende producentenorganisaties of interbranche-organisaties tijdens een periode met ernstige marktverstoring de productie tijdelijk te verminderen bestaat al sinds 2013. Het is toen opgenomen in het hervormde GLB', licht beleidsspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland toe.
'FrieslandCampina had daar in januari geen toestemming voor nodig. De mogelijkheid in het GLB gaat over samenwerking tussen concurrenten. Daarvoor heb je de toestemming nodig van de mededinging.'
Betalen
Eurocommissaris Phil Hogan Europees kondigde gisteren tijdens het overleg van de Europese landbouwministers in de Landbouwraad nieuwe maatregelen aan om boeren te steunen. Zo mogen melkveehouders en zuivelaars in Europese lidstaten afspraken maken om vrijwillig en tijdelijk de productie van melk te verminderen. De sector moet dan wel zelf met voorstellen komen.
'De vraag is wie betaalt voor het uit de markt nemen', aldus Osinga. 'Kennelijk mogen EU-lidstaten zelf betalen tot 15.000 euro per boer per jaar, vrijgesteld van staatssteunregels. Dus als Frankrijk dit graag wil, betalen ze zelf. Of de zuivel mag betalen. Ik denk niet dat de animo daarvoor groot zal zijn.'
Interventie
Verder vindt Osinga het positief dat de plafonds voor de vaste-prijsinterventie van boter en mager melkpoeder worden verhoogd. 'Dat geeft duidelijkheid naar de markt.'
Voor de varkenshouderij is volgens de beleidsspecialist het belangrijkste dat er aandacht is voor toegang tot de Russische markt en dat er een regulier overleg komt waar de markt transparanter gemaakt wordt. 'Gezien de zeer versnipperde en ondoorzichtige markt voor varkensvlees, waar de slachterijen de dienst uit maken, kan dit in het voordeel gaan werken van de boeren'.
De landbouwministers vragen de Europese Investeringsbank (EIB) verder om met een instrument te komen voor financiering van exportkredietverzekeringen. Dat kan positief zijn voor Europese exporteurs', stelt Osinga.
'Export naar sommige landen kan risicovol zijn doordat er problemen zijn met het betalingsverkeer. Denk aan Iran, we kunnen daar veel boter kwijt, maar betalingsverkeer met dat land is nog niet hersteld'.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
GA7301
Gebruikt, € 5.500
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Frontgewicht, staal - beton gewicht , 600, 800 ,1100 kilogram
Gebruikt, € 750
-
Kuhn GF13003T
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %