AMS duurder dan fabrikant zegt
Dertien melkveehouders zijn in augustus 2015 een ondernemersgroep gestart om de exploitatiekosten van automatische melksystemen (AMS) onder de loep te nemen. Samen met de LLTB, Arvalis en Wageningen UR onderzoeken de melkveehouders de mogelijkheden tot kostenverlaging op dit punt.
De volgende kostenposten zijn met elkaar vergeleken: onderhoudscontract, onderdelen, slijtdelen, verbruik, arbeid, voorrijkosten en diversen (bijvoorbeeld software-updates). Energiekosten zijn niet meegenomen, omdat het lastig aan te geven was welke kosten exact zijn toe te rekenen aan het AMS.
Uit het vergelijkend onderzoek van de ondernemersgroep kwamen de volgende resultaten naar voren: er waren gemiddeld twee boxen per bedrijf (meerboxensystemen waren niet vertegenwoordigd), waarbij de gemiddelde melkproductie lag op 1.052.444 kilo per bedrijf (oftewel 526.222 kilo per box). De gemiddelde onderhoudskosten waren 14.848 euro exclusief btw per bedrijf. Dat komt neer op gemiddeld 1,41 cent per kilo melk.
‘Dat is opvallend’, zegt een van de deelnemers aan de ondernemersgroep. ‘Fabrikanten geven vaak aan dat onderhoudskosten van AMS rond de 1 cent per kilo melk liggen. De totale onderhoudskosten die de melkveehouders in de ondernemersgroep maken, liggen beduidend hoger.’
De groep is in gesprek geweest met DeLaval en Lely om een toelichting te krijgen op hun visie op onderhoudskosten en dit te vergelijken met de uitkomsten van de groep. Er werd scherp gediscussieerd, want er waren nogal wat verschillen van inzicht. ‘Fabrikanten hebben een machtspositie. Dat hebben we in het gesprek met Lely en DeLaval laten blijken. Volgens de ondernemersgroep maken fabrikanten misbruik van hun positie’, laat een van de deelnemers weten.
‘De beste onderhandelingspositie heb je dan ook voordat je een contract gaat tekenen’, geeft een melkveehouder als tip mee. ‘Eigenlijk is dat het enige moment dat je invloed uit kunt oefenen op de prijs. Wanneer je het AMS eenmaal hebt aangeschaft en je moet na verloop van tijd onderdelen vervangen of een software-update uitvoeren, valt er niet meer te onderhandelen over de prijs hiervan.’
De ondernemersgroep wil met robotleveranciers bekijken welke mogelijkheden er zijn om kosten te verlagen, met behoud van service en kwaliteit. Meer tips van de ondernemersgroep zijn te vinden op de LLTB-site.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6175R (WD) #64452
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5711 M Dyna-4
2024, € 68.500
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %