Zeeuwse boer bepaalt succes Kavelruilbureau

De uitdaging: 1.775 hectare ruilen. De opbrengst: 2.531 hectare geruild. Van 2012 tot en met 2015 heeft Kavelruilbureau Zeeland mooie resultaten behaald.

Zeeuwse+boer+bepaalt+succes+Kavelruilbureau
© Photographics

Kavelruilen gaat altijd door. Dat komt volgens voorzitter Theo Wijffels van Kavelruilbureau Zeeland door de dynamiek van het platteland. 'Je kunt nooit zeggen: 'En nu is het klaar.'' De eerste projectperiode van drie jaar onder het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP2) zit erop. Provincie Zeeland gaat komende tijd beslissen of het Kavelruilbureau Zeeland wordt voortgezet. Vanwege het agrarisch belang pleit ZLTO daarvoor bij de provincie.

Goede cijfers

Het bureau profileert zich met cijfers over de resultaten en die liegen er niet om. Zo is er 43 procent meer geruild dan vooraf beoogd. 'Dat komt vooral dankzij de bereidwilligheid van de Zeeuwse boeren. Ze maken gretig gebruik van de provinciale grondbank, de smeerolie van kavelruil', zegt Wijffels.

'Het gros van de ruilers is agrarisch: 268 van de 335 deelnemers. Ons voornaamste doel is dat boeren door structuurverbetering hun productieomstandigheden kunnen optimaliseren. Hun vrijwilligheid is de sleutel tot succes. Bij vrijwillige kavelruil moeten partijen accepteren dat iemand er meer op vooruit kan gaan dan een ander. Dat noemen wij de gunfactor.'

Het bureau werkt samen met alle Zeeuwse gemeenten, Rijkswaterstaat, waterschap Scheldestromen, ZLTO, Kadaster, ZAJK en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Hierdoor worden niet alleen agrarische doelen behaald, maar ook maatschappelijke doelen zoals waterberging, natuur, verkeersveiligheid en recreatie en cultuur.

Meerdere kavelruilcoördinatoren zijn in Zeeland actief om de grondruilen te begeleiden. Vooral in het zuiden van Zeeland draait het bureau goed. 'Daar zijn diverse grote infrastructurele projecten uitgevoerd. Meestal komt daar kavelruil bij kijken', zegt Wijffels. Als voorbeeld neemt hij de N61. 'De nieuwe weg was niet meer te doorkruisen voor landbouwverkeer. Het frustreerde boeren dat ze nu 6 kilometer moesten omrijden. Door kavelruil is dat verbeterd.'

Ook mooi om te zien is dat vooral jonge ondernemers zelf initiatief nemen, vindt de voorzitter van het kavelruilbureau. 'Een verbeterpunt ligt er nog in Noord-Zeeland. Daar mogen ruilen wat beter van de grond komen. Het zou kunnen dat het gebied al beter verkaveld is en daardoor de behoefte kleiner is.'

Financiële voordelen

Voor deelnemers is een betere verkaveling het belangrijkste pluspunt. Financieel zijn er ook mogelijkheden. Zo kunnen ondernemers profiteren van fiscaal voordeel (vrijstelling van overdrachtsbelasting) en zijn er mogelijkheden voor een bijdrage in de kosten voor kavelaanvaardingswerken, zoals egaliseren, aanleg van drainage of een kromme sloot rechttrekken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    13° / 13°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer