‘Uien te slecht voor Brazilië’
Uienhandelaar Piet van Liere uit Dronten denkt dat dit jaar 80 procent van de Nederlandse uien niet voldoet aan de kwaliteitseisen die Brazilië er aan stelt. ‘Brazilië is gewend aan uien uit Spanje met een hoge kwaliteit en mooie kleur.’
Han ReindsenKwaliteit is heel belangrijk is voor de export naar Brazilië maakte Van Liere duidelijk tijdens de Themadag Uien van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland, woensdag in Dronten. De uiensector moet daar tijdens de oogst en het bewaren veel aandacht aan schenken.
‘Het gaat om uitwendige aspecten zoals kleur en om de inwendige kwaliteit. Bij een goede kwaliteit uien liggen er volop kansen. Door de stijgende levensstandaard in Brazilië groeit de vraag’, verklaart Van Liere.
Vorig jaar ging er 124.350 ton uien naar Brazilië; een record. In 2014 was dat maar 15.400 ton uien en nog een jaar eerder 34.900 ton. ‘We kwamen er met de handel nooit goed tussen. De grote export van vorig jaar is te danken aan de slechte weersomstandigheden in Zuid-Amerika’, legt de uienhandelaar uit.
Argentinië
Normaal gesproken is Argentinië de belangrijkste leverancier van uien aan Brazilië. Dit land kon door het slechte weer minder uien exporteren. Voor de Nederlandse export is daarnaast Spanje een sterke concurrent.
De helft van de Nederlandse uien die de grens over gaat, komt in West-Afrika terecht. Vorig jaar ging het om 445.000 ton uien. Naar verwachting is de bevolking daar in 2050 verdubbeld en zal de inlandse teelt de extra vraag niet kunnen opvangen.
‘Er liggen kansen, ook omdat de kwaliteit van het lokale product een groot probleem is’, zegt Van Liere. Naast kansen zijn er ook bedreigingen, zoals politieke onrust, valutakoersen en ebola.
De uienhandelaar maakt met foto’s duidelijk waarom de kwaliteit van de uien bij export zo belangrijk is. ‘Naar West-Afrika zijn de uien in de container zeker drie weken onderweg. En als de boot aan komt, begint het pas. Vaak zijn er geen heftrucks. Zakken met uien worden soms wel dertig keer in de hand genomen. Huidkwaliteit is dan erg belangrijk.’
Het transport van de uien gebeurt met alles wat kan rijden, blijkt uit de foto’s. ‘Soms liggen de uien zes uur in de kofferbak van de auto te stuiteren voordat ze op de bestemming zijn.’
In West-Afrikaanse landen is de luchtvochtigheid vaak hoog en dat geldt ook voor de temperatuur. Ook dat stelt de kwaliteit op de proef. ‘Soms liggen de uien in de zon bij een temperatuur van 40 graden Celsius te wachten op een koper’, zegt Van Liere.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6155M (LH) #135518
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Volto 1050 T
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
-
McCormick Farmall F267
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %