‘Rendement mais hoger dan gras’

Doordat mais meer opbrengst geeft dan gras, is het voor een aantal ondernemers verstandig om niet aan derogatie te doen. Dat stelt directeur Jan Bakker van KWS Benelux.

Pieter Stokkermans‘Als extra plus heeft mais 600 tot 800 kilo vet en 6.500 tot 8.500 kilo zetmeel. Dat maakt mais een gewas dat kan zorgen voor lage voerkosten per kilo melk.’
KWS Benelux liet Wageningen UR Livestock Research verschillende scenario’s van verhoudingen gras-mais in het areaal doorrekenen. Daarbij werd ook gelet op het effect op het inkomen van een voorbeeldonderneming met honderd melkkoeien.
Opvallend genoeg sprong een rantsoen met 25 procent gras en 75 procent mais met beweiden er met een hoger inkomen van 13.600 euro fors beter uit dan wanneer het bedrijf aan derogatie zou doen. Ook verloren subsidies en andere effecten op kosten van afvoer van mest en bemesting werden meegerekend.
Dit komt voornamelijk door de hogere opbrengst van mais. ‘Dit zorgt voor een besparing op voerkosten. De hogere kosten voor mestafzet en -verwerking worden deels gecompenseerd door een lagere stikstof- en fosfaatexcretie dan bij de derogatieomstandigheden.’
Volgens Bakker is het behoud van de bodemvruchtbaarheid bij een continuteelt mais een aandachtspunt. Overigens verwachten sommigen dat massaal loslaten van de derogatie tot gevolg kan hebben dat door meer mestafzet de afzetkosten worden verhoogd.
Bakker denkt voor het behoud van de bodemvruchtbaarheid aan het hoger hakselen en in dezelfde gang vervolgens de restplant met een aangepaste hakselbek versnipperen, waardoor het fijn op de grond terechtkomt. Hiervoor moet de hakselbek nog worden aangepast.
‘Op deze wijze kunnen we de organische stof van de bodem en daarmee het bufferend vermogen voor water en nutriënten verhogen. Dat is goed voor een en stabiele opbrengst en ook voor de beperking van de uitspoeling van nutriënten’, stelt de directeur van KWS Benelux.
‘Bijkomend voordeel van zo’n machine is dat met de verstelbare hakselhoogte de hoeveelheid VEM per kilo droge stof in de kuil gestuurd kan worden op het moment van de oogst. Het is een uitdaging voor de machine-industrie om voor de komende oogst zo’n hakselaar te presenteren. En het is de loonwerker die op aanvraag van de boer de voederwaarde van de te maken kuil instelt.’
Bakker denkt niet dat er met het hoger hakselen veel voederwaarde op het land achterblijft. ‘Celwanden zijn enkel van nut voor de pensvulling en de prikkeling van de penswerking. De restplant wordt te traag afgebroken in de pens. Dat duurt dagen, terwijl de massa maar maximaal acht tot zestien uur in de pens van een hoogproductieve koe blijft’, zegt hij.
‘Met de rijpe korrel als focus is er meer voederwaardeopbrengst per hectare te halen. De beste korrelmais is daarom ook de beste silomais. De korrelopbrengst is cruciaal voor het rendement.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer