Alternatieven voor stro beschikbaar
In potstallen, vrijloopstallen, afkalf- en ziekenboxen is tarwestro nog altijd het meestgebruikte strooisel. Voor vleesvee- en melkveehouders die een alternatief zoeken, liggen er kansen. De optelsom van voor- en nadelen verschilt sterk per bedrijf.
Wageningen UR publiceerde onlangs een rapport over de geschiktheid van verschillende bodemmaterialen in vrijloopstallen. Tarwestro springt er positief uit. Het materiaal is redelijk tot goed verkrijgbaar. Het absorbeert vocht goed, is gebruiksvriendelijk voor mens en dier en het brengt weinig tot geen risico's voor dier- en melkgezondheid met zich mee.
De gemiddelde prijs werd in dit rapport berekend op 88 euro per koe per jaar bij volledig gebruik. Of dat duur is of niet, is relatief. Zowel bij volledig gebruik in vrijloop- en potstal, maar ook bij gedeeltelijk gebruik in afkalf- en ziekenboxen, loopt het echter flink in de papieren. Het is daarom interessant om naar alternatieven te kijken.
Die alternatieven kunnen uit sloot- of baggermateriaal afkomstig zijn. Wageningen UR acht deze opties nog amper kansrijk. De absorptie van deze materialen is onder andere duidelijk minder dan van plantaardige materialen, waar stro onder valt.
De interessantste plantaardige alternatieven lijken natuur- en bermgrassen. Dit wordt in de praktijk ook al toegepast, zij het nog niet op grote schaal. Dat is wel te verklaren, weet onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut. Hij heeft vaker onderzoek gedaan naar deze toepassingen.
'Natuurorganisaties zijn soms erg terughoudend in het willen aangaan van een langdurige samenwerking. Dat is jammer, want die heb je als veehouder eigenlijk wel nodig. Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden uit de praktijk. Wie maaisel als strooisel gebruikt, moet altijd meer materiaal gebruiken dan wanneer tarwestro wordt gestrooid en dus is er meer opslagruimte nodig. Ook de eventuele machines moeten er vaak op worden aangepast.'
Prins benoemt daarmee een van de kritische factoren van maaisel als strooisel: het extra verbruik. Uit verschillende praktijkproeven blijkt dat dit meestal snel oploopt naar 25 tot 40 procent materiaal om dezelfde vochtopname te waarborgen.
Wie maaisel uit natuurgebieden kan gebruiken, doet er volgens Prins goed aan eerst te kijken wat als voer voor het vee is te benutten. 'Als het materiaal daarvoor niet smakelijk genoeg is, is inzet als strooisel een alternatief. Ook de combinatie van riet en maaisel wordt door meerdere veehouders succesvol toegepast. Riet is luchtig en makkelijk te drogen, alleen heb je er meer van nodig en neemt het het vocht uit de mest niet zo goed op. Daarom is het in de combinatie met beheershooi, dat meer vocht opneemt, vaak beter toe te passen', zegt de onderzoeker.
'Iets verweerd riet of hooi werkt daarbij vaak beter dan vers materiaal. Vers materiaal bezit vaak nog een soort van waslaag waardoor het vocht niet zo snel wordt opgenomen en de mest daardoor te lang blijft smeren bij de koeien.'
Onkruiddruk is een andere kritische factor van maaisels als strooisel. Hoewel veel onkruid weinig kwaad kan, is het oppassen met giftige planten als jakobskruiskruid of planten die via zaden in de mest overleven zoals ridderzuring. Zaak is om het brongebied van het maaisel goed te kennen.
Boxpellets
Wie niet op maaisel als strooisel kan of wil overstappen, vindt in boxpellets nog een alternatief. Dit product wordt sinds een jaar op de markt gebracht en vooral toegepast in diepstrooiselboxen. Enkele veehouders, zoals maatschap Atsma uit Eastermar, gebruikt het sinds enkele weken in de afkalfboxen. ‘Door uitbreiding gebruiken wij de boxen intensiever', vertelt Hendrik Atsma.
'We probeerden het met tarwestro, maar de dieren werden snel vuil of we moesten vaak en veel bijstrooien. De boxpellets zijn met 155 euro per ton duurder in aanschaf, maar we hoeven nu maar eenmaal in de tien dagen opnieuw te strooien om de koeien schoon te houden. Het totaalverbruik ligt lager én de koeien blijven veel beter schoon. Met name mest klevend aan de uiers zien we niet meer. Met stro kwam dat nog wel regelmatig voor.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
-
VALMET 502-2
Gebruikt, € 4.500
-
Trioliet SOLOMIX 2 2000 ZK
2024, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %