‘Stop onzekerheid fosfaatrecht’

De melkveehouderij moet nu snel duidelijkheid krijgen over het in te voeren systeem van fosfaatrechten. Dat zegt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.

Jan van LiereVorig jaar is al afgesproken dat een rechtensysteem de fosfaatproductie in de melkveehouderij in toom moet houden. Maar de uitwerking daarvan door staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) laat nog steeds op zich wachten.
Romijn wijst erop dat vorige zomer werd gezegd dat de regeling in twee of drie maanden zou zijn voorbereid. ‘Nu zitten we al ruim op het dubbele daarvan. En als de staatssecretaris zijn plannen heeft ge-publiceerd, dan moet nog het hele parlementaire traject beginnen.’
De onduidelijkheid over wat er precies op de bedrijven afkomt, doet de melkveehouderij volgens Romijn geen goed. ‘Die onzekerheid is bijna net zo erg als het feit dat er fosfaatrechten ingevoerd moeten worden.’
LTO heeft, samen met NZO en NAJK, haar inbreng geleverd, benadrukt de vakgroepvoorzitter. ‘We denken mee, maar het is de verantwoordelijkheid van het kabinet en de Tweede Kamer om besluiten te nemen. De politiek is nu echt aan zet.’

Fosfaat reserveren

Bij de invoering van het systeem van fosfaatrechten moet er voldoende aandacht zijn voor bedrijven die in zo’n systeem tekort gedaan worden, oordeelt LTO.
‘Een deel daarvan zal zich moeten melden bij de overheid en daar een procedure ingaan. Maar laten we nu ook eens een miljoen kilo fosfaat reserveren voor de bedrijven die in 2015 ruimte overhadden op hun grond. Die kunnen daar dan een beroep op doen, wanneer ze de ruimte werkelijk nodig hebben’, licht Romijn toe.
De vakgroepvoorzitter benadrukt dat er nu, in de aanloop naar de volgende derogatie, ook een discussie moet starten over het fosfaatplafond en de manier waarop Europa en Nederland daarmee omgaan. Het gaat om een systematiek die dateert van 2002. Dan mag je toch echt wel eens stilstaan bij de vraag of de getallen nog wel bij de tijd zijn.’
Eind van dit jaar beginnen in Brussel de gesprekken van het kabinet met de Europese Commissie over het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn. LTO vindt dat het kabinet zich in die onderhandelingen sterk moet maken voor het moderniseren van de mestproductieplafonds, dit in samenhang met een systeem van verantwoorde mestafzet en -mestverwerking in Nederland.
‘Wanneer de melkveehouderij begrensd is door fosfaatrechten, net als de varkens- en pluimveehouderij door dierrechten, hebben we het extra slot van een fosfaatplafond niet meer nodig’, legt Romijn uit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer