Flink pionieren met biologische varkens

‘Technisch draait het goed, vraag en aanbod zijn in evenwicht en de prijzen zijn ook prima.’ Zeugenhouder Herman van de Munt uit Lunteren is tevreden over zijn biologische werkwijze.

Van de Munt is ervan overtuigd dat het financieel zwaar zou zijn om een onderneming op te bouwen met een gangbare bedrijfsvoering. Hij is daarom blij met zijn keuze voor een biologisch houderijsysteem.
De eerste maanden, zo’n twee jaar geleden, hield Van de Munt een gangbaar systeem aan. Dat was nodig om zijn varkenshouderij te beginnen. De zeugen moesten gangbaar worden gekocht en gevoerd. ‘Maar alles wel met het oog op een biologische bedrijfsvoering.’ De expansiedrift in de gangbare varkenshouderij staat hem tegen, ondanks dat hij zelf ook jaren op een gangbaar bedrijf werkte. ‘Het wordt steeds groter en massaler. Een weg die ik niet in wil slaan.’
De zoektocht naar de juiste bedrijfsvoering was een kwestie van pionieren, omdat nog maar weinig zeugenhouders op biologische basis werken. ‘En iedereen bouwt weer anders. Van ieder systeem probeer je dingen mee te nemen om zo te komen tot een optimaal systeem.’ Van de Munt moest bovendien een poosje wachten op vaste mesters met de juiste faciliteiten voor zijn biologische biggen.
Het grootste verschil tussen een gangbare en biologische bedrijfsvoering is volgens de ondernemer echter de huisvesting. ‘Bij biologisch hebben de zeugen in hun strohokken meer ruimte en bewegingsvrijheid. Ze worden niet vastgezet. Bij gangbaar staan ze vaak in een box tussen twee hekken.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer