Biologisch is geen financiële keuze

Omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering is meer dan alleen een keuze op basis van financiën. ‘Het moet bij je passen’, vindt akkerbouwer Gerrit de Regt uit Dronten.

De Regt schakelde zijn bedrijf twee jaar geleden om. ‘Het begint met de keuze. Dan loop je over de Bio-beurs en vraag je jezelf af of deze manier van werken bij je past.’ De Regt is blij met de keuze.
‘Teelttechnisch is biologisch uitdagend. Ik ben bovendien een man van de techniek en kan goed met mensen omgaan. Ook belangrijk omdat je toch meer personeel in het bedrijf haalt. Daarnaast vind ik het van belang om zelf afzet te zoeken bij de producten. Dat is niet eenvoudig, maar wel belangrijk. Uiteindelijk moet het resultaat natuurlijk ook hoger zijn.’

Redelijk onkruidvrij

De Regt schakelde zijn bedrijf in twee fases om. Hij begon met wintertarwe en suikerbieten. ‘Wintertarwe kun je laat zaaien en daardoor redelijk onkruidvrij houden. Onze kavel bleef mooi schoon. Percelen met suikerbieten kun je goed schoffelen en eggen.’ Aardappelen en uien teelde hij tussentijds gangbaar. Een jaar koos hij voor zomergerst.
‘Met name in de omschakeling moet je financiële tegenvallers incalculeren. Je teelt immers biologisch, maar zet nog wel gangbaar af. Dat is best een aderlating.’ De biologische akkerbouwer is nu bezig met het bouwplan van volgend jaar. Sleutel in de keuzes is de zoektocht naar afnemers. ‘De tijd en de aandacht die je daarin steekt, zijn essentieel’, vindt hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer