Het leiderschap binnen de Europese Unie moet in de eerste helft van 2016 komen van Nederland. Wij zijn namelijk sinds gisteren voorzitter van de EU. Nu is dit vooral een organisatorische taak. De Nederlandse overheid moet ervoor zorgen dat alle ambtenaren- en ministersvergaderingen goed zijn voorbereid, dat iedereen evenveel aan bod komt en dat er resultaten worden geboekt. Als voorzitter ben je onafhankelijk en heb je zelf geen stem. Iedereen die denkt dat de EU nu wel even wordt opgeschud, komt dus bedrogen uit. Of niet?
Anno 2016 is een voorzitter er niet meer alleen voor het maken van goede werkafspraken. Het gaat steeds meer om inspiratie, het uitdagen van mensen, het geven van het goede voorbeeld, de intrinsieke motivatie aanspreken en samen zoeken naar het ‘waarom’ achter het dagelijkse werk. Transformationeel leiderschap wordt dit genoemd. Om dat goed vorm te geven zijn vier elementen van belang.
Ten eerste realiseert de voorzitter zich dat hij als rolmodel functioneert. Hij moet zijn overtuiging duidelijk uitdragen en in zijn gedrag laten zien voor welke waarden hij staat. Daarnaast moedigt een effectieve voorzitter mensen aan door een aantrekkelijke toekomstvisie te formuleren, door hoge verwachtingen uit te spreken en enthousiasme en optimisme te tonen. Een goede voorzitter daagt de mensen om hem heen ook uit om innovatief en creatief te zijn. Bijvoorbeeld door oude aannames en tradities ter discussie te stellen, door prikkelende vragen te formuleren en debat aan te moedigen. Tot slot moet een voorzitter aandacht hebben voor de individuele behoeften, vaardigheden en ambities van mensen onder hem. Hij spreekt ze regelmatig een-op-een en luistert echt.
Als voorbeeld van dit leiderschap zou de overheid moeten kijken naar de agrarische sector in Nederland. Wij lopen voorop in de wereld als het gaat om het produceren van goede en eerlijke producten. De sterke primaire sector is het fundament onder de wereldwijd geroemde en gewilde Nederlandse agrofoodcluster. Dat transformationele leiderschap zit in de genen van Nederlandse boeren en tuinders. Wanneer Nederland aankomend halfjaar daadwerkelijk de Europese Unie wil beïnvloeden, laat ze dan de agrarische sector in Europa op een voetstuk zetten.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Massey Ferguson 6130
1995, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (ZOB) #29558
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %