Global GAP draait regels terug

Mede op aandringen van LTO Nederland, Biohuis en Dutch Produce Association (DPA) heeft Global GAP besloten de aanscherping van de bemestingsregels terug te draaien.

Haijo DoddeIn de nieuwe versie 5 van de certifceringsregels wilde Gobal GAP het gebruik van onbewerkte dierlijke mest beperken tot drie of zes maanden. Dat is nu teruggedraaid tot een standaardperiode tussen toepassing van dierlijke mest en oogst van minimaal zestig dagen. Voor bladgroenten is na het planten of zaaien het gebruik van dierlijke mest niet meer toegestaan.
‘We zijn uiteraard opgelucht vanwege deze aanpassing’, zegt Richard Schouten, coördinator plantaardige sectoren van LTO Nederland. ‘De regels zijn nu weer grotendeels teruggebracht tot die in versie 4 van het certificeringssysteem.’
De aangepaste regels gelden voorlopig voor een periode van vier jaar. De interpretatie van de aanpassing wordt de komende periode afgerond.
Nadat afgelopen november duidelijk werd wat de impact was van de nieuwe certificeringseisen, is LTO Nederland samen met Biohuis en DPA zo snel mogelijk de discussie aangegaan met het wereldwijde secretariaat van Global GAP.

Knelpunten

Schouten: ‘In een constructief overleg hebben wij kunnen uitleggen welke knelpunten de voorgestelde regels veroorzaken in de plantaardige sectoren en dan vooral in de biologische teelt. Verder missen we een goede wetenschappelijke onderbouwing en vinden we dat beperking van het gebruik van dierlijke mest het principe van de circulaire economie ondermijnt.’
Het lobbywerk bleek uiteindelijk succesvol. ‘Kennelijk hebben we indruk gemaakt met onze argumenten. Ook het internationale comité van Global GAP is van mening dat nieuwe regels niet mogen leiden tot het op slot gaan van bedrijven’, aldus Schouten.
In het overleg over de nieuwe eisen van Global GAP heeft Nederland zich opgeworpen als gidsland. Vanuit met name België en ook Duitsland en Spanje was er steun voor het Nederlandse standpunt.
Schouten stelt dat het terugdraaien van de bemestingsregels geen concessie is aan de voedselveiligheid. ‘Het produceren van veilig voedsel is een verantwoording van de ondernemers en de sectoren. Wij zullen onze ketens zo moeten inrichten dat daarover geen twijfels zijn.’
LTO is daarom voorstander van het advies van Global GAP om op bedrijfsniveau risicoanalyses te laten uitvoeren. ‘Die zorgen ervoor dat de kans op microbiologische besmetting via mens, mest en water wordt teruggedrongen’, stelt Schouten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer