Op basis van de adressen die de akkerbouwers hebben achtergelaten, gaat HarverstaGG deze winter de potentiële telers actief benaderen voor het vastleggen van teeltcontracten. ‘Begin maart moet duidelijk zijn of de 1.500 hectare lukt. Het mag gaan om eenjarige contracten’, zegt Vogelaar.
Volgens plan moet de installatie in het voorjaar van 2017 operationeel zijn. Omdat de bouw ongeveer een jaar duurt, wil Vogelaar op relatief korte termijn weten of akkerbouwers HarvestaGG-gras willen telen. Het saldo is minimaal gelijk aan zomergerst of -tarwe.
Akkerbouwers moeten voor ten minste 5 hectare een teeltcontract afsluiten. Zaaiklaar maken voor 15 oktober is het belangrijkste werk. HarvestaGG zaait het land in met een speciaal grasmengsel ontwikkeld in samenwerking met graszadenspecialist DLF.
Door gebruik van 60 à 70 kilo zaaizaad is er snel een goede grondbedekking en zijn een jaar later vier sneden gras mogelijk. Een opbrengst van in totaal 14 ton droge stof per hectare moet (gemiddeld) goed mogelijk zijn. Telers krijgen per ton droge stof uitbetaald.
De oogst van het gras gebeurt door loonwerkers in opdracht van HarvestaGG. Het maaien vindt plaats bij zo’n 4,5 ton droge stof per hectare. Steeds na 13 uur voor zo hoog mogelijke suikergehaltes.
De dag erna gaat het gras naar de Green Goods Farm in Ter Apelkanaal. Om de transportkosten te beperken, is gekozen voor een maximale afstand van 15 kilometer.
Vogelaar heeft er begrip voor als akkerbouwers in eerste instantie een eenjarig contract afsluiten. ‘Zelf zou ik het liefst contracten aangaan voor tien jaar, maar ik begrijp dat ik eerst wat huivering moet wegnemen.’
Voordeel van gras in het Veenkoloniale bouwplan is volgens Heilco van der Beek van HarvestaGG de positieve invloed op de bodem. HarvestaGG-gras zorgt voor extra organische stof in de grond, heeft een aaltjesreducerende werking en het kan meetellen voor de vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
Uit proeven van het HLB in Wijster blijkt dat bij het telen van het HarvestaGG-grasmengsel de besmetting met Pratylenchus penetrans met circa 40 procent afneemt en trichodoriden met 20 procent. ‘De populatie Pratylenchus penetrans daalt niet als telers voor een grasmengsel met rode klaver kiezen’, zegt Van der Beek.
Uit proeven blijkt dat bij inzaai van gras in het late voorjaar (6 mei) de opbrengst ruim 9 ton droge stof per hectare kan zijn. Bij najaarsinzaai is anderhalve snede extra mogelijk en is een opbrengst van 14 ton droge stof per hectare op jaarbasis haalbaar.
Saldo
Uit berekeningen van Flynth blijkt volgens Van der Beek dat een saldo na oogstkosten mogelijk is van 928 euro per hectare zonder rode klaver en 1.178 euro met rode klaver. De saldi van zomertarwe (1.012 euro) en zomergerst (959 euro) liggen op hetzelfde niveau.
Vogelaar is al 8,5 jaar bezig met zijn plannen om via raffinage van gras hoogwaardige toepassingen te maken. Belangrijke partijen als Agrifirm en Gasunie ondersteunen het idee. Organisaties als Greenpeace en Oxfam Novib zijn enthousiast over het duurzame karakter.
Volgens Vogelaar zijn er nog maar twee punten die om duidelijkheid vragen: kan equivalentie bij de bemesting (aan- en afvoer van mineralen gelijk) en is het zonder problemen mogelijk om het grasland na de teelt te scheuren? De directeur van HarvestaGG verwacht daar snel duidelijkheid over.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (ZOB) #29558
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 8.500
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
Valtra T 144 active met voorlader
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %