Animo collectief zuiveren groot

LTO Glaskracht Nederland heeft ruim honderd meldingen ontvangen van telers die afvalwaterzuivering collectief willen oppakken.

Animo+collectief+zuiveren+groot
© Nieuwe Oogst

De grootte van de collectieven is divers, zegt Jean Aerts, portefeuillehouder Water, milieu en plantgezondheid Sierteelt bij LTO Glaskracht Nederland.

Een collectief kan bestaan uit twee samenwerkende glastuinders, maar er hebben zich ook grotere groepen aangemeld. Die bekijken of ze een bundeling aan kunnen gaan met een waterzuiveringsinstallatie waar ze al via het riool restwater aan leveren.

Verschillend

'Ook is de kwaliteit van de aanmeldingen verschillend', geeft Aerts aan. Er zitten plannen met een goed fundament bij, maar ook minder doordachte.

LTO Glaskracht Nederland noemt de animo voor collectieve waterzuivering goed. 'Het toont ook aan de glastuinders willen samenwerken.'

Langer de tijd

Glastuinbouwbedrijven die hun afvalwater collectief gaan zuiveren, krijgen tot 2021 de tijd om dit op poten te zetten. Dat is drie jaar langer dan bedrijven die de zuivering individueel oppakken.

Die bedrijven moeten hun afvalwater per 1 januari 2018 voor 95 procent zuiveren van gewasbeschermingsmiddelen.

80 procent geschikt

De inschatting is dat 80 procent van de glastuinbouwbedrijven zich leent voor een collectieve aanpak van de waterzuivering.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer