Minder melk en lager vetgehalte door wormen

Bij het opstallen van runderen is het zinvol om te checken of ze een worminfectie onder de leden hebben.

Minder+melk+en+lager+vetgehalte+door+wormen
© Nieuwe Oogst

Uit recent onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt namelijk dat een longwormbesmetting veel melk kan kosten.

Het onderzoek 'Association between Dictyocaulus viviparus status and milk production parameters in Dutch dairy herds', is gepubliceerd in Journal of Dairy Science.

Vetgehalte

De proef is uitgevoerd op 400 melkveebedrijven in Nederland.Het blijkt dat koeien op bedrijven met longworminfecties minder melk produceren. Ze geven dagelijks ruim 1 kilo melk minder vergeleken met koeien van niet-besmette bedrijven.

In de zomermaanden bleek het vetgehalte op geïnfecteerde bedrijven gemiddeld 0,14 procent lager te zijn dan op bedrijven zonder longworminfecties.

Bloedonderzoek

Om meer te weten te komen over de besmetting van longworm bij jongvee kunnen melkveehouders een mestonderzoek en/of bloedonderzoek laten uitvoeren bij vijf dieren.

Veehouders die willen checken of hun jongvee al dan niet besmet is met maagdarmwormen of longwormen, kunnen dit bij opstallen laten onderzoeken via een bloedproef.

Pepsinogeen

Bij maagdarmwormen gaat het om een onderzoek op pepsinogeengehalte. De dierenarts neemt hiervoor binnen tien dagen na het opstallen bloedmonsters van vijf dieren.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer