Werk genoeg in restant kabinetsperiode

Martijn van Dam kreeg dinsdagavond een bijzonder dun mapje van zijn voorganger Sharon Dijksma. Het bevatte zeker niet alle dossiers waar hij mee aan de slag moet. Daarvoor heeft de nieuwe staatssecretaris op landbouw en natuur ten minste een flinke kruiwagen nodig.

'Heb er veel zin in. Het eten op ons bord en groen om ons heen gaat ons allemaal aan. Samen met sector aan het werk.' Zo luidde de eerste tweet die Van Dam als staatssecretaris verzond.
Werk ligt er meer dan genoeg voor de PvdA-politicus. De behandeling door de Tweede Kamer van de EZ-begroting, onderdeel Landbouw en Natuur, wordt zijn vuurproef. Van Dam, die in Den Haag getypeerd wordt als een harde onderhandelaar en een geslepen politicus, gaat over enkele weken de confrontatie aan met de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer.
Alle aspecten van zijn portefeuille kunnen dan aan de orde komen. Voor de Kamer is het een kans om direct de nieren te proeven van de nieuwe bewindsman. En Van Dam kan de gelegenheid benutten om na het tijdperk Dijksma meteen een eigen geluid te laten horen.
Hij is daar, ook op zo'n korte termijn, prima toe in staat, oordeelt Roland Kip, directeur van LTO Noord. Kip leerde als PvdA-bestuurder Van Dam kennen.
‘Hij is een uiterst slimme man met een groot vermogen om zich snel te verdiepen in de materie. Hij werd veel naar voren geschoven op bepaalde onderwerpen als iemand anders het even niet wist. En dat deed hij met verve. Kortom, hij heeft een grote wendbaarheid en is intelligent', is de indruk die Kip heeft.
Hij omschrijft de nieuwe bewindsman als 'een dossiervreter' die heel veel details kent en uit die details ook weer de oplossingen probeert te halen bij conflicten. Hij signaleert bij de nieuwe staatssecretaris geen bijzondere profileringsdrang of 'haantjesgedrag'. 'Hij gaat voor inhoud en voor resultaten.'

Dossiers afhandelen

Resultaten zijn er voor Van Dam zeker te boeken in de nog resterende kabinetsperiode. Een flink aantal dossiers wacht op afhandeling. Zo is er de verdeling van de 29,9 miljoen euro uit Brussel voor melkvee- en varkenshouderij. Dijksma verwachtte daar eind oktober knopen over door te hakken, maar tot nu toe zijn slechts de grote lijnen bekend.
De komende weken staat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor een krachttoer. Staatssecretaris Dijksma heeft de dienst opgedragen om gebruik te maken van de extra ruimte voor vervroegde uitbetaling van de EU-toeslagen.
Om echt een handreiking te doen naar boeren die financieel krap zitten, moet de uitbetaling nu toch gaan beginnen. Daarvoor is wel nodig dat het ministerie - lees staatssecretaris Van Dam - druk houdt op RVO.
Het lastigste dossier dat Van Dam aantreft is wel het regelen van de fosfaatrechten voor de melkveehouderij. Politiek Den Haag wil de fosfaatproductie in de melkveehouderij intomen. Daarvoor is een goed functionerend wettelijk stelsel nodig dat recht doet aan de uiteenlopende bedrijfs-situaties van melkveehouders.
Van Dam krijgt er een uitermate zware toer aan om dat zodanig te regelen dat er zowel draagvlak ontstaat in de sector als in de politiek. Een bijzondere uitdaging daarbij vormt coalitiepartner VVD, waar veel weerzin bestaat tegen nieuwe beperkingen voor de melkveehouderij.
En dan zijn er nog de voortgang van de PAS, de NVWA, de nieuwe Natuurwet en de zorgen over het groene onderwijs. Werk te over. Alleen bij de vernieuwing van de pachtwetgeving mag de nieuwe staatssecretaris nog even aan de zijlijn blijven. De organisaties die eerder het Akkoord van Spelderholt sloten, gaan opnieuw proberen om een breed gedragen voorstel bij de politiek neer te leggen.
Dat regelde Dijksma die in haar laatste week bij EZ alle partijen bij zich aan tafel nodigde en ernstig toesprak. Het resultaat: de onderhandelingen over het pachtstelsel worden hervat. Met dank aan een doortastende politica.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer