Politiek Groningen maakt weg vrij voor Buijs

Melkveehouder Ad Buijs kan de vlag van zolder halen. Na acht jaar politiek gesteggel maakt provincie Groningen de weg vrij voor de bouw van een melkveehouderij op 10 hectare voor 1.150 koeien en 840 stuks jongvee in Vlagtwedde.

Ook de Socialistische Partij (SP), met acht zetels de grootste coalitiepartner in Provin-ciale Staten Groningen, en haar collegepartner GroenLinks gaven woensdag groen licht voor de aanpassing van de provinciale omgevingsverordening.
Partij voor de Dieren (PvdD) probeerde de stal met een motie nog tegen te houden, maar dit bleek tevergeefs. Een motie van treurnis van de PvdD verwierpen Provinciale Staten eveneens.
De kwestie Buijs veroorzaakt sinds 2007, toen hij zijn plannen bij de gemeente Vlagtwedde bekendmaakte, veel reuring in de Groningse politiek. GroenLinks-landbouwgedeputeerde Wiebe van der Ploeg stapte in maart 2013 uit het college.
Partijen als SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben zich jarenlang met hand en tand verzet tegen de komst van de grote melkveehouderij vlakbij de Duitse grens.
Dat SP en GroenLinks nu toch achter het voorstel van Gedeputeerde Staten staan is vooral uit angst voor een miljoenenschadeclaim waarmee de advocaat van Buijs dreigt.
Daarbij komt dat de kans heel reëel is dat de stal er na een rechtszaak toch zou komen. Bovendien wil GroenLinks niet voor een tweede keer uit het college stappen. Bovendien wil GroenLinks niet weer uit het college stappen om de grote melkveehouderij.
Buijs maakte de toekomst voor andere melkveehouders in Groningen ongewis. De provincie Groningen wilde de sector tot 2 hectare op slot zetten. LTO Noord kreeg de deur weer op een kier door intensief overleg met de Natuur- en Milieufederatie.
Het Groninger Verdienmodel is hiervan het bewijs. Het betekende een doorbraak in het debat over de bouwblokgrootte. Het biedt melkveehouders de kans om tot 4 hectare uit te breiden, mits ze voldoen aan strenge duurzaamheidseisen. Dat Buijs nu onder het overgangsrecht valt en hiermee die dans ontspringt, vinden velen teleurstellend.
De van oorsprong Brabantse ondernemer is één van de tien pijplijngevallen, waarvan het vorige college van Gedeputeerde Staten heeft toegezegd ontheffing te zullen verlenen.
Bij zeven bedrijven is dat inmiddels gebeurd, één heeft zich teruggetrokken, en de omgevingsvergunning wordt aangepast voor Buijs en een andere melkveehouder in Munnekemoer.
De kans dat er in dit politieke klimaat nog meer van dit soort grote melkveebedrijven komen is nihil. De maatschappij wil dat niet. En die maatschappij roept steeds harder. Na de kwestie Buijs zijn alle partijen zich daarvan terdege bewust.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer