LTO vóór weidegang, tegen verplichting
LTO Nederland is voorstander van koeien in de wei, maar tegen een verplichting op weidegang. 'Of koeien wel of niet de wei in gaan, moet een ondernemerskeuze blijven. We zien veel liever een stimulans, zoals nu in de vorm van een extra vergoeding vanuit de markt voor weidezuivel', zegt voorzitter Kees Romijn van de vakgroep LTO Melkveehouderij.
Een wettelijke verplichte weidegang is in de praktijk soms onmogelijk vanwege de verkaveling van bedrijven. Aan de andere kant zien we volop grote melkveebedrijven, die er ook met een volautomatisch melksysteem in slagen om hun koeien naar buiten te doen.
Niet meer koeien op stal
'Het ligt er dus vooral aan wat je gezamenlijk wilt. LTO laat daar geen misverstand over bestaan: zoveel mogelijk koeien in de wei', aldus Romijn. Hij wil de beeldvorming tegengaan als zouden steeds meer melkkoeien het hele jaar op stal staan. Het percentage weidegang lag vorig jaar op 77,8 procent.
Romijn: 'Het CBS becijferde eind vorig jaar, dat in 2013 méér koeien in de wei liepen dan in het voorgaande jaar. De inspanningen van de sector om weidegang voor de koeien te behouden lijken effect te hebben, luidde toen de conclusie.'
spandoekactie
De vakgroepvoorzitter wijst op een actie met spandoeken, die LTO eerder dit jaar voerde om zoveel mogelijk koeien in de wei te houden. Voorts noemt hij het in 2012 afgesloten convenant Weidegang, waaraan 63 partijen in de zuivelketen zich hebben verbonden.
Doelstelling ervan is het behoud van weidegang op het niveau van 2012, toen 81,2 procent van de bedrijven een vorm van weidegang toepaste.
Weidegang is volgens het convenant koeien zes uur per dag buiten, minimaal 120 dagen per jaar. Het convenant heeft volgens LTO een positieve uitwerking: de financiële beloning voor weidende melkveebedrijven wordt groter, melkveehouders, die hun koeien willen weiden, kunnen coaching krijgen en in het onderwijs en onderzoek wordt meer aandacht besteed aan weidegang. Eind van dit jaar worden de nieuwe cijfers bekend.
Bij een verplichting van weidegang valt de huidige bonus op de reguliere melkprijs weg. Nu krijgen boeren ongeveer één cent per liter meer voor hun melk als hun koeien weidegang krijgen.
Op jaarbasis komt dit gemiddeld neer op zo'n 7.000 euro per bedrijf. Dit verschil is de afgelopen jaren groter geworden en wordt door steeds meer zuivelondernemingen uitbetaald.
Trend keert
'Deze stimulans draagt er aan bij dat de trend naar opstallen keert', aldus Romijn. 'Er is derhalve sprake van een herverdeling van het melkgeld, waarbij weidende melkveehouders meer krijgen voor hun melk. Als weidegang verplicht wordt, vervalt dat voordeel en ontvangt elke boer evenveel voor zijn melk.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z315E (WD) #28857
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas VOLTO 870
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %