Herkomst Friberne geborgd met DNA
Als eerste wordt varkensvlees uit het concept Friberne met behulp van DNA-tracering geborgd. Van zaadje tot karbonaadje wordt nu aangetoond dat het vlees ook daadwerkelijk komt van Friberne varkens.
De Frievar-groep, bestaande uit varkenshouders die het concept Friberne in september 2012 lanceerden, zette samen met fokkerijorganisatie Topigs Norsvin de tracking en tracing op poten. Uitgangspunt vormen de vijftien beren die worden gebruikt en waarvan het DNA is getypeerd.
Twee pilots
Gedurende twee pilots zijn alle schakels die het Friberne-varken doorloopt tot het wordt verkocht als vlees of vleesproduct in kaart gebracht, evenals de bijbehorende valkuilen.
Van zaadje tot karbonaadje beslaat een termijn van elf maanden. Over die hele tijdlijn moet het proces goed georganiseerd en gekanaliseerd zijn.
Vermenging voorkomen
'Wat je wilt voorkomen is dat op de slachterij, in de snijzaal, bij de zes grossiers of bij de deelnemende slagers vlees wordt vermengd’, geeft John Lorist van Frievar aan.
· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
-
Vicon Schudder Fanex 804 (MG) #31330
Gebruikt, € 13.100
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 901 SM (HG) #26853
Gebruikt, € 8.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %