Hollandse Waterlinie mogelijk Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is geselecteerd om in 2019 mogelijk te worden toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit bekendgemaakt.

Hollandse+Waterlinie+mogelijk+Werelderfgoed
© Wikimedia

Dit grootste Rijksmonument van Nederland wordt voorgedragen als een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam dat Werelderfgoed is sinds 1996. De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vormen tezamen een monument van wereldformaat.

In januari 2018 overhandigt de minister van OCW de uitbreidingsnominatie aan de Unesco in Parijs. In 2019 wordt bekendgemaakt of de Werelderfgoedstatus definitief wordt toegekend.

Nationaal Project

De Nieuwe Hollandse Waterlinie maakt onderdeel uit van een stelsel van waterlinies dat ooit is gebouwd om Nederland in oorlogstijd te beschermen. In 2004 startte Nationaal Project Waterlinie met als doel de Nieuwe Hollandse Waterlinie te behouden.

In het afgelopen decennium is in totaal meer dan 120 miljoen euro geïnvesteerd.

Ontwikkeling

Veel onderdelen van de linies zijn gerestaureerd en tot ontwikkeling gebracht. Zo zijn forten en vestingsteden aangepakt, bunkers hersteld, infrastructuur aangelegd en recreatievoorzieningen gecreëerd.

Met meer dan 1 miljoen bezoekers aan talloze evenementen en exposities vormen de waterlinie een grote cultuurhistorische attractie.

Nationale Waterliniemuseum

Dit najaar opent het Nationale Waterliniemuseum op het Fort bij Vechten haar deuren. Dat vormt de kroon op het project. Samen met de Stelling van Amsterdam is de Nieuwe Hollandse Waterlinie erfgoed van wereldniveau. Het Nationaal project wordt afgerond in 2020.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    7° / 2°
    20 %
  • Donderdag
    8° / 2°
    95 %
  • Vrijdag
    10° / 6°
    95 %
Meer weer