Sierteeltexport evenaart record
De sierteeltexport heeft in 2014 het record van 2012 geëvenaard. Exporteurs verkochten voor 5,4 miljard euro aan bloemen en planten in het buitenland.
Joost van WinsenTen opzichte van 2013 nam de exportwaarde met 2,4 procent toe. De groei was vooral te danken aan een gunstigere plantenmarkt. De exportstatistieken van Floridata, die door de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) zijn bekendgemaakt, tonen aan dat deze productgroep goed was voor een stijging van 5 procent. In totaal ging er voor 2,1 miljard euro aan planten de grens over.
De bloemenuitvoer vertegenwoordigde een waarde van 3,3 miljard euro, wat overeenkomt met een aanwas van 2 procent.
Nadat in 2013 de verkoop in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Italië kromp of stagneerde, vertoonden deze belangrijkste afzetlanden in het afgelopen jaar weer groei. De vier zijn goed voor ongeveer 60 procent van de Nederlandse sierteeltexport.
De grootste stijgers in de top 10 van exportbestemmingen waren Zwitserland en Polen. Beide landen zagen in 2014 hun Nederlandse bloemen- en plantenimport met ongeveer 14 procent toenemen. Omdat in Zwitserland de snijbloemenimport is gekoppeld aan contingenten omwille van de eigen teelt, heeft de groei zich vooral bij de planten voorgedaan.
‘De recente loskoppeling van de euro, waardoor de Zwitserse frank 20 procent meer waard werd, kan een extra impuls zijn voor de Nederlandse sierteeltexport naar dit land’, zegt een woordvoerder van de VGB.
Polen
Over een eventuele verdere groei van de uitvoer naar Polen zijn de meningen onder de exporteurs verdeeld. De ontwikkeling van de uitvoer naar dit land verloopt nogal spectaculair: in 2012 was er nog een krimp van 6 procent, in 2013 een groei van 4 procent en in het afgelopen jaar de al genoemde 14 procent. Of deze toename duurzaam is, wordt in twijfel getrokken. ‘Veel zal ook afhangen van de ontwikkeling van de lokale productie’, meent de VGB.
Rusland was jarenlang de belangrijkste groeimarkt voor de Nederlandse sierteelt. Vorig jaar liet het echter een krimp zien van 10 procent. De waardevermindering van de roebel wordt als hoofdoorzaak genoemd.
De afzet van bloemen en planten in Nederland was het afgelopen jaar stabiel, meldt de VGB. Door het economisch herstel verliep de tweede helft van het jaar beter dan de eerste.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 6130
1995, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
7635
Gebruikt, € 17.500
-
KUHN GF8501T SCHUDDER
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %