‘Groenbemester voorkomt dat maïsakker woestijn wordt’

Een groenbemester wortelt door de bodem en neemt mineralen op. Doordat maïs vanaf begin augustus nog maar nauwelijks stikstof opneemt, is er na de oogst van het gewas relatief veel stikstof in de grond aanwezig.
‘Daarna blijft de bodem een groot deel van het jaar kaal’, zegt onderzoeker David van der Schans van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO). ‘Tot het inzaaien rond 1 mei is een maïsakker een ‘woestijn’, waar wind en water vrij spel hebben. Mineralen en restanten van herbiciden spoelen uit.’
De huidige bemestingsnormen voor stikstof van 140 kilo per hectare (op de zuidelijke zandgronden 110 kilo per hectare), liggen beneden het landbouwkundig optimum van 200 kilo per hectare. Het bemestingsadvies is 200 kilo per hectare minus de stikstofvoorraad in het voorjaar.
‘In de meeste gevallen komt het gewas bij de huidige bemestingsnormen tientallen kilo’s stikstof tekort voor een maximale productie’, vertelt Van der Schans.
Een geslaagde groenbemester kan tot maximaal 60 kilo stikstof per hectare opnemen. De helft hiervan komt weer beschikbaar voor het maïsgewas.
Daarnaast houdt een groenbemester het organische stofgehalte in de bodem op peil. Door vertering loopt dit gehalte langzaam terug. Jaarlijkse aanvoer van verse organische stof levert voedsel voor het bodemleven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer