Gebrekkige dialoog nekt natuurplan

Berlicum - Gemeente Sint-Michielsgestel heeft een vergunning voor een kilometers lange natuurzone in de gemeente ingetrokken. Reden: de initiatiefnemers hebben de boeren te laat en onvoldoende bij de plannen betrokken.

Douwe KortingBoeren die hun bedrijf met draagvlak in de omgeving willen ontwikkelen, doen er goed aan op tijd het gesprek aan te gaan met hun omgeving. Maar dat geldt ook voor ontwikkelaars van natuur. Dat blijkt althans uit de beslissing van gemeente Sint-Michielsgestel.
Het draait allemaal om een stuk natuurcompensatie voor het nieuwe Maximakanaal bij Den Bosch. Als onderdeel van die compensatie gaf Rijkswaterstaat aan Dienst Landelijk Gebied (DLG) de opdracht om een ecologische verbindingszone in te richten.
Het oog viel op de Wambergse Beek, grofweg tussen Berlicum en landgoed De Wamberg. Pas op het moment dat DLG een omgevings-vergunning aanvroeg, kregen de boeren in het gebied zicht op wat hen boven het hoofd hing: een natuurstrook dwars door agrarisch gebied met de das als doelsoort.
ZLTO Sint-Michielsgestel diende net als een aantal individuele boeren en tuinders een bezwaar in tegen de vergunning. ‘Met succes, naar nu blijkt’, vertelt ZLTO-bestuurslid Pedro van Hedel opgetogen. ‘Want de gemeente heeft de verleende vergunning ingetrokken met als argument dat Rijkswaterstaat en DLG te weinig dialoog hebben gevoerd. Bovendien hebben we er in oktober tijdens ons reguliere overleg met het college van B en W aandacht voor gevraagd.’

Volgeplande oever

De punten van kritiek van de afdeling Sint-Michielsgestel waren legio, maar samen te brengen tot één punt: te veel functies op te weinig ruimte.
‘Zo werden de boeren pas geïnformeerd toen het hele plan al was gemaakt. Uit het plan bleek dat het schouwpad aan één kant volledig beplant zou worden. Daarmee zou het onderhoud van de sloot altijd vanaf grond van veehouders moeten plaatsvinden. Bovendien zouden de daarvoor benodigde machines alleen maar zwaarder worden.’
Verder was er een wandelpad gepland en dat alles op een hele strook van vaak maar 1 meter breed. ‘Voor een beek die nu maar één functie heeft, namelijk waterafvoer, zijn dat echt te veel functies’, zegt Van Hedel.
Ook waterschap Aa en Maas, beheerder van de beek, rouwt niet om de intrekking door de gemeente. Volgens lid van het dagelijks bestuur Peter van Dijk botst een te zwaar begroeide oever met de wens van het waterschap om het beheer eenvoudiger en goedkoper uit te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer