Vergroening flexibel met Veldleeuwerik

Het pakket van Veldleeuwerik biedt akkerbouwers voordelen bij de invulling van de vergroening in het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).

Vergroening+flexibel+met+Veldleeuwerik
© Nieuwe Oogst

Uit het definitieve Veldleeuwerikpakket blijkt dat bij het gebruik van vanggewassen niet de eis geldt dat het gewas tien weken moet staan.

Dat aspect is onder andere van belang voor graantelers in het Groningse Oldambt die in september alweer tarwe willen zaaien.

Akkerrand

Bij de aanleg van een beheerde akkerrand geldt geen minimale breedte van 3 meter en geen maximum van 6 meter. Bij het Veldleeuwerikpakket is de minimale breedte 1 meter en de maximale breedte 20 meter.

Zo zijn ook overhoeken en/of geren gemakkelijk voor een beheerde akkerrand te gebruiken. Het gewas soja telt bij het Veldleeuwerikpakket mee als vergroeningsgewas.

Status

Eerder werd al duidelijk dat de beheerde akkerrand binnen Veldleeuwerik niet tenminste 30 procent hoeft uit te maken van de gewogen oppervlakte van het totale pakket. Het is ook niet nodig om minstens 50 procent van de aangelegde akkerranden de winter over te laten blijven of meerjarig te laten staan.

‘Het Veldleeuwerikpakket is van belang voor veel akkerbouwers en ook goed voor Stichting Veldleeuwerik zelf. Het geeft ons status binnen het GLB. Ik verwacht dat de animo voor de systematiek van Veldleeuwerik zal toenemen’, zegt Martijn Buijsse van de Stichting Veldleeuwerik.

De Europese Commissie moet het pakket nog goedkeuren. Dit wordt medio maart verwacht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer