Hulp bij BEX en Kringloopwijzer

Melkveebedrijven met een fosfaatoverschot zijn sinds 1 januari verplicht om de Kringloopwijzer in te vullen. ZLTO kan daarbij helpen.

De nieuwe Kringloopwijzer stelt veehouders in staat hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Ook maakt het instrument het mogelijk dat de sector zich op verantwoorde wijze kan ontwikkelen binnen de milieurandvoorwaarden.
ZLTO biedt leden die de BEX al hebben ingevuld of dat binnenkort gaan doen, hulp om hun bedrijfsgegevens te vertalen naar de nieuwe Kringloopwijzer. ‘We maken sowieso deze vertaalslag, maar kijken ook verder’, zegt Rik Vlemminx, adviseur Bedrijven Dier bij ZLTO.
‘Bij BEX gaat het vooral over gegevens op dierniveau. De Kringloopwijzer gaat een stukje breder en pakt ook de bodem erbij. Bijvoorbeeld inzicht in de mineralenkringloop op hun bedrijf’, legt Vlemminx uit.
Dat biedt veel kansen, weet de adviseur. ‘Melkveehouders die efficiënter omgaan met stikstof en fosfaat en de ammoniakemissie en broeikasgassen beperken, kunnen hun bedrijf op verantwoorde wijze ontwikkelen. Daar biedt de nieuwe Meststoffenwet, ook wel melkveewet genoemd, echt wel ruimte voor. Wij kunnen die latente ontwikkelingsruimte samen met de boer in kaart brengen.’
Andere aanpassingen van de nieuwe Kringloopwijzer die voordelen bieden voor melkveehouders, zijn de toevoegingen van akkerbouwgewassen en de registratie van intensieve diersoorten.
Vlemminx: ‘Zeg maar de verbredingsactiviteiten. Ook is het mogelijk een meerjarenvergelijking te maken en biedt de Kringloopwijzer mogelijkheden om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Door beter te sturen op de benutting van mineralen kan de veehouder besparen op voer- en kunstmestaankoop en/of mestafvoer. Dat sluit overigens naadloos aan bij ons OPTIcow-programma.’
De rundveeadviseur doelt op de tool van ZLTO waarmee bedrijfsprestaties op punten als kringlopen, productie, diergezondheid en management overzichtelijk in kaart worden gebracht in één overzichtelijk rapport. ‘Die is onmisbaar voor melkveehouders die de focus leggen op verbetering van het rendement en het optimaliseren van de bedrijfsvoering’, stelt Vlemminx. ‘Het OPTIcow-rapport geeft op de eerste plaats inzicht in de eigen bedrijfsvoering. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om het gemiddelde van voorgaande jaren te berekenen en dat te vergelijken met soortelijke bedrijven of collega’s uit de studiegroep.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer