Deltabeslissingen missen visie

De deltabeslissingen, die vorig jaar zijn gepresenteerd, bieden geen blauwdruk voor de toekomst. Het gaat eerder om lapmiddelen waarmee men het de komende tijd wil volhouden.

W. J. BormJarenlang hebben we uitgekeken naar de bepalende beslissingen voor het voortbestaan van Nederland, naar beslissingen die maatregelen voor de korte termijn koppelen aan een visie voor de lange termijn. Eindelijk liggen er deltabeslissingen, al waren ze nauwelijks in het nieuws.
Voldoet de inhoud aan de beloftes? Volgens waterconsultant Marnix de Vries heeft het Deltaprogramma de kans gemist om een gedegen studie te doen naar de waterverdeling over de Rijntakken. ‘Die waterverdeling is in de berekeningen al tweehonderd jaar lang hetzelfde: een derde richting noorden en twee derde naar het westen. Het is zeer de vraag of dit ook klopt bij extreme situaties als alles onder water staat.’
Het is mogelijk om met de infrastructuur van de Deltawerken en structurele maatregelen de zoetwaterstromen te reguleren en zo de veiligheid te vergroten en de verzilting tegen te gaan. Maar de herijking van de landelijke zoetwaterverdeling, gepland van 2009 tot 2015, heeft nooit plaatsgevonden.
Huib de Vries, emeritus hoogleraar Rivierwaterbouwkunde, stelt: ‘Je moet veel meer mogelijke afvoerverdelingen doorrekenen en onderzoeken op hun gevolgen. Het is nu zo in Nederland: we weten niet beter, dus we laten het maar zo tot 2050!’
Je kunt je afvragen of de kosten van die verhoogde en versterkte dijken, zoals nu langs de Lek worden voorgesteld, wel correct begroot zijn. Het is uiterst kostbaar veilige dijken aan te leggen in een gebied met dikke pakketten veen. Juist daarom zouden alternatieven goed bespreekbaar moeten zijn.
Het Deltaprogramma pretendeert een nieuwe aanpak van waterveiligheid en zoetwatervoorziening. Samengevat zijn de volgende deltabeslissingen voorgesteld:
• De deltabeslissing Waterveiligheid staat in het teken van de meerlaagsveiligheid en kiest niet voor de afronding van de ingezette kustlijnverkorting.
• Hierdoor gaat het grootschalige waterverlies via de Nieuwe Waterweg door en kan de deltabeslissing Zoet water slechts het voorzieningenniveau vaststellen en aandringen op zuini-ger omgaan met beschikbaar water.
• De deltabeslissing IJsselmeergebied zet in op flexibel peilbeheer.
• De deltabeslissing Rijn-Maasdelta houdt de bestaande afvoerverdeling in stand.
• De deltabeslissing Ruimtelijke adaptatie werkt aan het overstromingsbestendig maken van infrastructuur die van nationaal belang is.
• De toegevoegde beslissing Zand kiest voor zandsuppleties, maar geeft aan dat de nodige kennis nog mist.
Het deltaprogramma kiest voor adaptief waterbeleid, een strategie van blijvend aanpassen van het watermanagement. Nauwelijks vooruit kijken en het aanpakken van problemen wanneer die zich voordoen. Er is geen echte visie, maar men probeert met lapmiddelen het in dit lage land nog een tijd vol te houden.
Maar ineens gloort er hoop aan de horizon. De politiek, die tot nu toe de jaarlijkse voortgangsreportages van het Deltaprogramma kritiekloos heeft aanvaard, grijpt eindelijk in. Een ruime Kamermeerderheid heeft een motie goedgekeurd om het Plan Spaargaren, ontwikkeld door oud-waterstaatsingenieurs voor zeesluizen in de Nieuwe Waterweg, nader te onderzoeken.
De beloofde deltabeslissingen komen mogelijk toch nog achter de rug tevoorschijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer