Quotakater Europese bietentelers

Europese bietentelers zitten nog steeds met een quotakater. Dat bleek tijdens hun algemene vergadering in Zwitserland waar ze de Europese Commissie vroegen om een duidelijk wetgevend kader en op marktstabiliteit tot 2020.

Quotakater+Europese+bietentelers
© Nieuwe Oogst

De suikerbietentelers, verenigd in brancheorganisatie CIBE, kunnen zich niet verzoenen met het pad dat de Europese Unie (EU) voor hen heeft uitgestippeld, meldt Vilt.be.

De bietenquota verdwijnen in 2017, zo is tijdens de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) afgesproken tussen lidstaten, Europees Parlement en Europese Commissie.

Bio-ethanol

De akkerbouwers vragen verder om geen halve draai te maken wat de doelstellingen voor bio-ethanol betreft. In het oog springt vooral het verzoek van de telers om de suikermarkt niet aan zijn lot over te laten na het quota-einde.

Verder vragen de bietentelers om isoglucose niet voor te trekken op suiker. Isoglucose is suiker in stroopvorm, vervaardigd uit andere akkerbouwgewassen dan suikerbieten.

Suikerexport

Ook willen de bietentelers bevestiging dat het plafond van Wereldhandelsorganisatie WTO voor suikerexport uit de Europese Unie in het najaar van 2017 verdwijnt.

Als tijdelijke marktmaatregel extra rietsuiker importeren, vindt CIBE niet kunnen zolang de suikerbehoefte van de EU in te vullen is met bietsuiker die binnen en buiten quotum geproduceerd is of met preferentiële import uit de armste landen.

Private opslag

Als de suikerprijs zo sterk daalt als de commissie voorziet, dan rekenen de bietentelers op Europese steun voor private opslag. Die boodschap gaven ze vanuit Zwitserland aan de commissie mee.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer