Test herkomst voedsel steeds preciezer
Of een product biologisch of niet is en of het ingrediënten bevat die niet of anders op het etiket staan, is steeds preciezer te controleren. Dat zegt Saskia van Ruth, hoogleraar Voedselauthenticiteit.
Onderzoekers van het Rikilt, onderdeel van Wageningen Universiteit en Research, weten aan de hand van inhoudstoffen van een product steeds beter waar het vandaan komt. Herkomst van het product en teeltwijze bepalen de samenstelling.
De onderzoekers kijken naar welke stoffen bepalend zijn en onderzoeken hoe de teelt de samenstelling van het product beïnvloedt. Van olijfolie, palmolie, dierlijke vetten, koffie en eieren is de authenticiteit al te achterhalen.
Vingerafdruk
Binnenkort hopen ze ook van melk en cacao de ‘vingerafdruk’ vast te stellen. De recente aandacht voor voedselfraude rond paardenvlees en biologische producten maken het onderzoek extra actueel.
'Er komen steeds betere methoden om echt van onecht te onderscheiden, ook als de producten er precies hetzelfde uitzien', vertelt Van Ruth.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga TORNADO 398
Nieuw, € 2.231
-
Kuhn GF 10802-T
2012, P.O.A.
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
-
Pottinger Schudder HIT 4.54 T (SB) #26167
Gebruikt, € 8.127
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %