NAJK bezoekt Kenia (9)

Een groep jonge boeren en tuinders van de NAJK is van 2 tot 13 juni op studiereis in Kenia. Deze trip heeft tot doel de landbouw in Kenia in breed perspectief te bestuderen. Wolter Neutel houdt van de reis een weblog bij.

NAJK+bezoekt+Kenia+%289%29
© NAJK

Grote en kleine bedrijven worden bezocht, evenals verwerkende bedrijven, boerenorganisaties en een agrarische school.

Op die manier hopen we een beeld te krijgen van de kansen en bedreigingen van de landbouw in Kenia. Het centrale thema waarop we focussen is voedselzekerheid.

Afsluitende blog

De laatste anderhalve dag van de studiereis hebben we doorgebracht in het beroemde Masai-gebied in Kenia. Bijzonder was het bezoek aan een traditioneel Masai-kamp samen met de gemeenschapswerker en een vee-adviseur. De Masai leven als nomaden en weiden overdag hun koeien en geiten in de drogere gebieden in het zuidelijke Kenia. 's Nachts keren ze terug naar de basis die bestaat uit hutjes gemaakt van modder en koeienmest.

Als de omgeving nog te weinig voer biedt voor het vee wordt een nieuwe plek gezocht. Deze stam heeft geheel eigen gebruiken. Zo wordt er voornamelijk zuivel en vlees gegeten. Zelfs het bloed dat bij het slachten vrijkomt, wordt opgedronken. Na het bezoek aan dit kamp trekken we voor de laatste dag het grootste en bekendste wildpark van Kenia 'Masai Mara' in.

Met het vele wildleven dat hier te zien is, waaronder leeuwen en olifanten, een prachtige ervaring voor de groep en een mooie afsluiter van een boeiende en leerzame studiereis.

Terugblik

Met zijn snelgroeiende bevolking is Kenia van voedselexporteur voedselimporteur geworden. Dat heeft er mede mee te maken dat veel jongeren weinig interesse tonen in de landbouw en naar de stad trekken. Veel families besluiten hun stukje grond alleen nog te gebruiken voor zelfvoorziening. In het kader van voedselzekerheid is dit een slechte ontwikkeling.

Gezien de mogelijkheden die het klimaat en de bodem bieden, kan Kenia gemakkelijk zelfvoorzienend en zelfs netto exporterend zijn. Er liggen echter grote uitdagingen voor de landbouw om dit te bereiken.

De infrastructuur moet fors worden verbeterd. Door het slechte wegennet, de slechte organisatie van de voedselketen en weinig mogelijkheden tot koeling en opslag gaat veel voedsel verloren, voordat het de consument bereikt. Daarnaast is er een gebrek aan organische stof, vooral dierlijke mest. Traditioneel zijn er weinig varkens in Kenia, maar dit zou een goede oplossing kunnen zijn voor veel boeren om meer mest te produceren.

Sanering landbouwsysteem

Om productiever te worden, is eigenlijk een sanering van het huidige landbouwsysteem nodig. De meeste boerderijen zijn klein van oppervlakte, niet gespecialiseerd maar gemengd en worden al generaties lang op dezelfde manier gerund. Doordat stukjes land over de kinderen moeten worden verdeeld, treedt een steeds grotere schaalverkleining op.

Met meer kennis, efficiëntere en grotere bedrijven en een betere agrologistiek en infrastructuur kunnen grotere stappen worden gezet in de Keniaanse landbouw. Om de voedselzekerheid en de gehele economie te versterken, is het belangrijk dat de overheid hier prioriteit aan geeft. Als deze noodzakelijke stappen gezet kunnen worden, ziet de landbouw in Kenia er over enkele decennia heel anders uit.

Wolter Neutel, NAJK

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer