'Peulvruchten zijn ware specialiteit'

De consument herontdekt peulvruchten. En terecht, vindt peulvruchtenkenner Jan Dekker uit Sint Maartensbrug. 'Als je ze goed klaarmaakt, is het een ware specialiteit.'

%27Peulvruchten+zijn+ware+specialiteit%27
©

Dekker (77) is oud-directeur van Dekker Granen en Kunstmest uit Sint Maartensbrug, waar al meer dan 100 jaar ook erwten en bonen worden verkocht. Samen met zijn dochters en bloembollenteler Jan Hopman uit ’t Zand houdt hij elk jaar een proeverij. Dat gebeurt om te controleren of de peulvruchten aan de gestelde eisen voldoen.

Kwaliteit

'We krijgen van elke partij een monster', zegt Dekker. 'In de praktijk komt het er op neer dat de peulvruchten bijna altijd aan de kwaliteitseisen voldoen. Behalve bij groene erwten. Daar zitten wel eens harde exemplaren tussen.'

Vooral ouderen zijn dol op peulvruchten. Maar ook moderne gezinnen proberen deze kost uit grootmoeders tijd steeds vaker uit. Dekker: 'Erwten en bonen lijken populairder te worden, zeker nu de consument minder vlees eet. Ze zitten vol met eiwitten, voedingsvezels en ijzer. Het zijn heel gezonde producten'.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities Noord en Oost/West

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer