Twence werkt aan efficiëntere mestverwaarding voor meer groen gas

Twence werkt in het Overijsselse Zenderen aan een optimalisatieslag in de verwerking van varkensmest. Door al op het varkensbedrijf maatregelen te nemen, zoals mest aanzuren met melasse, wil de mestverwaarder de efficiëntie van het vergistingsproces verhogen. 'Daarom startten we met een project om mest beter te conserveren op varkensbedrijven', zegt accountmanager biomassa Arno Brandwagt. Het doel: meer duurzaam geproduceerd groen gas.

Twence+werkt+aan+effici%C3%ABntere+mestverwaarding+voor+meer+groen+gas
© Jos Thelosen

Bij de monovergister van Twence wordt momenteel 18 kuub groen gas geproduceerd uit 1 ton mest, opgewerkt tot een methaangehalte van 95 procent. Dat gebeurt bij 53 graden Celsius, gedurende een verblijftijd van ruim vier weken. Brandwagt wijst erop dat deze opbrengst nog lang niet het maximale potentieel is. 'Dit is nog niet de helft van de opbrengst die mogelijk is met dagverse varkensmest', vertelt hij tijdens een excursie voor jonge varkenshouders.

Om dat potentieel beter te benutten, start Twence met proeven waarbij melasse – een bijproduct van suikerbietenraffinage – al in de stal wordt toegevoegd aan de mest. 'Door de mest daar aan te zuren, conserveert deze beter. En deze bevat, naast meer organische stof, ook meer stikstof', aldus Brandwagt. Dit vermindert de vorming van ammoniak en methaan, wat niet alleen het klimaat in de stal verbetert, maar ook de opbrengst van de vergister verhoogt.

Twence hoopt hierdoor de productie van duurzaam gas verder op te schroeven tot boven de huidige 5 miljoen kuub per jaar, wat ook gunstig is voor de rendabiliteit van de installatie. 'Versere mest zal onze vergistingsstap efficiënter maken, zodat we ruim boven de huidige 5 miljoen kuub duurzaam gas uitkomen. Dat maakt ons proces rendabeler', aldus Brandwagt.


Arno Brandwagt, accountmanager biomassa van Twence
Arno Brandwagt, accountmanager biomassa van Twence © Jos Thelosen

Dagelijks leveren vrachtwagens ongeveer 35 ladingen mest af bij Twence. Jaarlijks wordt zo'n 250.000 ton varkensmest verwerkt, afkomstig van circa driehonderd varkenshouders. 80 procent van hen is binnen een straal van 40 kilometer van de installatie gevestigd. 90 procent van de aangevoerde mest betreft vleesvarkensmest, de rest is van zeugen.

Wat Twence uniek maakt, is dat ongeveer 80 procent van het binnenkomende mestvolume wordt omgezet in loosbaar water. Jaarlijks stroomt hierdoor 200.000 kuub gezuiverd water terug naar het oppervlaktewater. Brandwagt: 'We zijn in de omgeving op zoek naar bedrijven waar ze met dit zuivere water hun eigen processen meer circulair kunnen maken.'

De overige restproducten worden ook nuttig ingezet:

  • Het ammoniakwater (3.000 ton) wordt gebruikt bij de rookgasreiniging in Hengelo.
  • Het mineralenconcentraat (15.000 ton), met kali als hoofdcomponent, dient als kunstmestvervanger in regionale landbouwprojecten.
  • De vaste fractie (25.000 ton) met zo'n 20 kilo fosfaat per ton wordt geëxporteerd naar landen als Duitsland en Polen. 'Een extra hygiëniseringsstap voor de vaste fractie is hier niet nodig door de voldoende lange verblijfstijd in de vergister bij 53 graden Celsius', legt Brandwagt uit.

Het poorttarief voor mest is in een jaar tijd gestegen van 23,50 euro naar 29,50 euro per ton. Brandwagt legt uit dat deze prijs is gebaseerd op de werkelijke kosten van het gehele verwerkingsproces. 'Maar varkenshouders kunnen vervangende verwerkingsovereenkomsten, ofwel VVO's, verkopen. En we hopen dat ze op termijn ook emissierechten terugkrijgen door de besparing op de uitstoot van CO2 en ammoniak.'

De excursie voor jonge varkenshouders, georganiseerd in samenwerking met ForFarmers, laat hen kennismaken met de geavanceerde verwerkingstechnieken op het Twence-terrein. Ze zeggen onder de indruk te zijn van wat er bij Twence gebeurt om duurzamer varkens te produceren.


Mestverwaarder Twence start project om mest beter te kunnen conserveren op varkensbedrijven.
Mestverwaarder Twence start project om mest beter te kunnen conserveren op varkensbedrijven. © Jos Thelosen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Donderdag
    11° / 10°
    90 %
  • Vrijdag
    16° / 7°
    5 %
  • Zaterdag
    18° / 6°
    5 %
Meer weer