Oproep: investeer in landbouwonderzoek tegen hongercatastrofe

133 Nobel- en Wereldvoedselprijswinnaars roepen wereldleiders met urgentie op om meer te investeren in landbouwkundig onderzoek om wereldwijde hongersnoden in de toekomst te voorkomen.

Oproep%3A+investeer+in+landbouwonderzoek+tegen+hongercatastrofe
© World Food Price Foundation

Nu al lijden 700 miljoen mensen aan een gebrek aan voedsel. Volgens de groep wetenschappers en andere gelauwerde deskundigen komen daar in 2050 1,5 miljard mensen bij als nu niet vol wordt ingezet op het vergroten van de voedselproductie.

In een open brief voorspelt de coalitie dat de mensheid halverwege deze eeuw wordt geconfronteerd met een 'instabiele wereld door een grote mate van voedselonzekerheid', tenzij de internationale gemeenschap de steun aan de nieuwste onderzoeken en de nieuwste innovaties opvoert. De mensheid bevindt zich volgens hen op een 'kantelpunt'.


Grote bedreiging

Klimaatverandering is een van de grote bedreigingen voor de voedselproductie. Daarom moeten innovaties 'planeetvriendelijk' zijn. 'Alle bewijzen wijzen op een escalerende daling van de voedselproductiviteit als de wereld op de oude voet doorgaat', zegt Cary Fowler, medewinnaar van de World Food Prize 2024.

De laureaten benadrukken de bedreiging die klimaatverandering vormt voor de voedselproductie, vooral in Afrika. De bevolking groeit daar het snelst, maar de opbrengsten van het belangrijkste gewas, mais, nemen naar verwachting in vrijwel het gehele teeltgebied af.

Andere factoren die de productiviteit van gewassen ondermijnen, zijn onder meer bodemerosie en landdegradatie, verlies van biodiversiteit, waterschaarste, conflicten en beleid dat landbouwinnovatie beperkt.


Krachtige hefboom

Fowler benoemt nog andere voordelen van landbouwonderzoek. 'We weten dat landbouwkundig onderzoek en innovatie een krachtige hefboom kunnen zijn, niet alleen voor voedsel- en voedingszekerheid, maar ook voor een betere gezondheid, levensonderhoud en economische ontwikkeling. We moeten onze beste wetenschappelijke inspanningen richten op het omkeren van ons huidige traject, anders wordt de crisis van vandaag de catastrofe van morgen.'

Een van de ondertekenaars van de open brief is de negentigjarige Simon Groot. Deze zaadveredelaar ontving in 2019 de Wereldvoedselprijs voor zijn inspanningen op het gebied van tropische landbouw in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Door boeren daar te ondersteunen met beter zaaigoed, hielp hij hun opbrengsten en leefomstandigheden sterk te verbeteren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer