Grote steun EU-burgers voor landbouwbeleid
Meer dan 70 procent van de EU-burgers is het ermee eens dat de Europese Unie via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zorgt voor veilig, gezond en duurzaam voedsel van hoge kwaliteit. Meer dan negen op de tien EU-burgers achten de landbouw en het platteland belangrijk voor de toekomst.
Dat blijkt uit de recente Eurobarometer-enquête 'Europeanen, landbouw en het GLB' onder ruim 26.000 EU-burgers in 27 lidstaten. Volgens het onderzoek heeft de steun voor het GLB hiermee een nieuw record bereikt. Ook blijkt er een duidelijk inzicht in en een acuut besef van de sleutelrol die het landbouwbeleid van de EU speelt.
Zo'n 78 procent van de respondenten in de Eurobarometer zegt op de hoogte te zijn van het GLB. De meeste EU-burgers (81 procent) vinden dat de EU via het GLB haar rol vervult om te allen tijde een stabiele voedselvoorziening te waarborgen.
Duurzaam beheer
Bovendien vinden ongeveer zeven op de tien respondenten dat het GLB bijdraagt aan een duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen (72 procent), de ontwikkeling van onderzoek en digitale oplossingen ter ondersteuning van de landbouw- en voedingssector (71 procent) en de versterking van de rol van landbouwers in de voedselketen (70 procent).
Daarnaast zijn het stimuleren van investeringen en groei, het scheppen van banen in de landbouw- en voedingssector (70 procent), het helpen aanpakken van de klimaatverandering (70 procent) en het waarborgen van redelijke voedselprijzen (69 procent) volgens de burgers ook belangrijke bijdragen van het GLB.
Landbouw- en voedselcommissaris van de EU Christophe Hansen is blij met de uitkomst van de enquête. 'Ik ben verheugd dat de EU-burgers blijk geven van een ongekend bewustzijn van en steun voor het GLB. Het is een echte bouwsteen van de Europese integratie geworden en toont het belang van landbouwers en landbouw in onze samenleving.'
Europees succesverhaal
Volgens Hansen vertrouwen EU-burgers op het EU-beleid om landbouwers te helpen veilig voedsel te verstrekken, milieuvriendelijke praktijken toe te passen en de werkgelegenheid in plattelandsgebieden te stimuleren. 'Dit is een echt Europees succesverhaal dat vormgeeft aan een duurzame toekomst voor iedereen.'
Uit de barometer blijkt verder dat meer dan zes op de tien respondenten vinden dat het GLB de regionale verschillen helpt verkleinen (66 procent) en jongeren aanmoedigt om toe te treden tot de landbouwsector (63 procent).
Uit de enquête komt ook naar voren dat landbouwers onder de EU-burgers sterk worden gewaardeerd. Want 92 procent vindt dat landbouw en plattelandsgebieden in de EU belangrijk zijn voor onze toekomst en 52 procent vindt dat zij 'zeer belangrijk' zijn.
Financiële steun juist
Meer dan de helft (56 procent) geeft aan dat het niveau van de financiële steun van de EU aan landbouwers om hun inkomen te helpen stabiliseren juist is, een stijging van tien procentpunten sinds 2022 en het hoogste niveau sinds 2013.
Bijna negen op de tien (88 procent) zijn er voorstander van dat de EU doorgaat met het betalen van subsidies aan landbouwers voor landbouwpraktijken die gunstig zijn voor het klimaat en het milieu. Uit de resultaten blijkt ook dat 62 procent het ermee eens is dat de landbouw al een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de bestrijding van de klimaatverandering.
Wat prioriteiten en verwachtingen betreft, antwoordde een overgrote meerderheid van de respondenten dat het belangrijk is te allen tijde een stabiele voedselvoorziening in de EU te waarborgen (94 procent), redelijke voedselprijzen voor consumenten te waarborgen (92 procent), te zorgen voor duurzaam beheer van natuurlijke hulpbronnen (91 procent) en de rol van de landbouwer in de voedselketen te versterken (90 procent).
Voordelen handelsdeals
De EU-handelsovereenkomsten worden door de Europeanen algemeen als een succes beschouwd. Daarbij vindt een grote meerderheid dat zij aanzienlijke voordelen opleveren voor de landbouw en de consumenten in de EU.
Meer in het bijzonder is 76 procent het ermee eens dat deze overeenkomsten zorgen voor diversificatie van de markten en het aanbod van landbouwproducten in de EU. Meer dan zeven op de tien vinden dat deze handelsovereenkomsten de uitvoer van landbouwproducten uit de EU over de hele wereld verbeteren (73 procent) en dat zij de arbeids- en milieunormen van de EU bevorderen, met inbegrip van dierenwelzijn voor de landbouwproductie in andere landen (71 procent).
Wat de bekendheid van Europese kwaliteitskeurmerken betreft, erkennen de meeste Europeanen (56 procent) het logo voor biologische landbouw, terwijl de logo's van beschermde geografische aanduidingen en beschermde oorsprongsbenamingen baat zouden kunnen hebben bij een ruimere erkenning.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Toro ZS 4200T
2017, P.O.A.
-
Fendt 718 S4 Profi Plus RTK
2018, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5610 Dyna-4
2012, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6145R (MG) #31149
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Zondag1° / -2°5 %
-
Maandag1° / -2°5 %
-
Dinsdag5° / 0°10 %