'Zijn we in glastuinbouw niet té schoon?'

Hygiënemaatregelen hebben de professionele glastuinbouw veel gebracht. Maar kunnen hygiënemaatregelen ook een beperkende factor zijn voor weerbaar telen? Dat vraagt specialist Jan Willem Keijzer van tuinbouwtoeleverancier Royal Brinkman zich af in dit opiniestuk.

%27Zijn+we+in+glastuinbouw+niet+t%C3%A9+schoon%3F%27
© Royal Brinkman

Zijn we niet té schoon en daardoor te kwetsbaar voor ziektes, bacteriën en schimmels? Deze vraag komt steeds vaker naar voren in de professionele glastuinbouw. Bijvoorbeeld de laatste maanden in combinatie met de problematiek in de paprikateelt, waarbij grootschalig planten kunnen uitvallen. Er komen dan voorbeelden van telers die helemaal geen drainontsmetter hebben en ook geen problemen met plantuitval.

In de bijna negentien jaar dat ik actief ben in de tuinbouw is er veel veranderd. Bedrijfshygiëne is steeds belangrijker geworden. De impact van problemen als Crazy Roots in tomaten en het komkommerbontvirus zijn veel kleiner geworden. Hierbij speelt een combinatie van verschillende handelingen en maatregelen op het gebied van hygiëne een cruciale rol.

We zitten nu midden in de transitie naar vergroening en weerbaar telen. In de toekomst hebben we minder gewasbeschermingsmiddelen tot onze beschikking. Dat vraagt om een kritische blik op de bestaande werkwijze.

De balans in het 'bodemleven' in de mat of grond willen we met een hygiënemaatregel niet negatief beïnvloeden

Jan Willem Keijzer, hygiënespecialist bij Royal Brinkman

Ik zou de vraag 'zijn we niet te schoon' dan ook anders willen formuleren richting weerbaar telen. De vraag die we ons moeten stellen is eigenlijk: op welk punt wordt een hygiënemaatregel de beperkende factor voor weerbaar telen?

Eén ding is zeker: hygiënemaatregelen blijven in de professionele glastuinbouw keihard noodzakelijk. Als je een virus in het water hebt, wil je dit onschadelijk kunnen maken met een drainontsmetter. Na de teeltwisseling wil je schoon starten en ook de neveneffecten van een ontsmetting (op bijvoorbeeld tripspoppen) zijn mooi meegenomen.

Waterstofperoxide

Maar de balans in het 'bodemleven' in de mat of grond willen we met een hygiënemaatregel niet negatief beïnvloeden. Een voorbeeld: waterstofperoxide moet het leidingsysteem schoonhouden, voorkomen dat zuurstof wegzakt en verspreiding van ziektekiemen tegengaan. Maar een nawerking op nuttige bacteriën of schimmels in het teeltmedium is ongewenst.

We hebben steeds meer expertise rondom het welslagen van weerbaar telen, maar in de glastuinbouwsector moeten we op dit vlak ook nog veel met elkaar ontdekken. Want het is ook uitdagend, met steeds minder middelen. We doen dat samen en we hebben iedereen binnen de sector nodig om dit mogelijk te maken.

Weerbaar telen

Weerbaar telen draait niet alleen om de geïntegreerde aanpak (biologische en chemische gewasbeschermingsmiddelen). We moeten aan veel meer knoppen gaan draaien. Dit noemen we Integrated Crop Management (ICM). Wij hebben binnen Royal Brinkman een brede ICM-systeemaanpak ontwikkeld voor weerbaar telen. Hygiëne is hierbij slechts een van de vijftien kennisgebieden die we door data met elkaar verbinden.

Ja, ik denk zeker dat we in sommige situaties in de professionele glastuinbouw te schoon zijn geworden. Maar laten we niet vergeten terug te kijken op waarom deze maatregelen zijn ingevoerd. Om dan met een frisse, kritische blik te kijken naar de mogelijkheden om versneld naar weerbaar telen te gaan in de toekomst.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    8° / 5°
    70 %
  • Donderdag
    8° / 4°
    60 %
  • Vrijdag
    6° / 0°
    30 %
Meer weer