'Hoop gloort voor de Europese landbouw'

Hoop gloort voor de Nederlandse boeren wat betreft het beleid in Brussel. De nieuwe Europese Commissie lijkt meer oog voor en oren naar de agrarische sector te hebben. Heel wat beter dan het eenrichtingsverkeer van de vorige EU-commissaris Frans Timmermans. De kopman van GroenLinks-PvdA legde de boeren onwerkbare regels op zonder overleg. Dat riep verzet op, terecht.

%27Hoop+gloort+voor+de+Europese+landbouw%27
© Dirk Hol

Nu is de Europese Commissie in gesprek gegaan met de sector via de zogeheten strategische dialoog. Ze wil samen met de boeren de schouders zetten onder de voedselzekerheid. Het boerenerf komt weer centraal te staan. De moeilijke positie van jonge boeren krijgt weer aandacht. Brussel belooft meer te sturen op doelen dan op details. De administratieve lastendruk moet omlaag.

Maar goed, dat is papier. En papier is geduldig. Veel zal afhangen van de nieuwe EU-commissaris voor Landbouw. Christophe Hansen staat in de startblokken voor die functie. De Luxemburger was lange tijd lid van het Europees Parlement. Samen onderhandelden we over het landbouwbeleid. Daarbij bleek Hansen heel toegankelijk.

Als Luxemburger kent Hansen de productiewijze van Nederland. Hij staat dus wat dichter bij ons dan de huidige EU-landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski. Helaas stelde hij niet zelden de Poolse landbouw ten voorbeeld, waarmee hij liet zien weinig oog te hebben voor de manier van werken in Nederland.

Over het pleidooi voor meer steun aan kleine boeren heb ik mijn twijfels

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

De lakmoesproef voor de nieuwe Europese Commissie is hoe ze concrete vraagstukken aanpakt. Hoog tijd dat deze de kunstmestvervanger renure goedkeurt. Dat kan het mestprobleem iets helpen verlichten in Nederland. Bovendien heeft het kabinet aangegeven in Brussel in te zetten op meer ruimte voor plaatsing van dierlijke mest.

In de plannen uit de strategische dialoog moeten nog zorgpuntjes worden weggewerkt. Bijvoorbeeld het plan om te sleutelen aan de verdeling van landbouwsubsidies. Het is goed dat men meer steun wil geven aan jonge boeren. Over het pleidooi voor meer steun aan kleine boeren heb ik mijn twijfels. Het kan niet zo zijn dat de EU vooral hobbyboeren gaat steunen.

De nadruk die wordt gelegd op een meer plantaardig dieet roept ook vragen op. Natuurlijk is het goed om na te denken over hoe een duurzaam voedingspatroon eruit kan zien. Als we maar niet vergeten dat we zowel plantaardige als dierlijke productie nodig hebben en dat die elkaar uitstekend kunnen aanvullen. Ook hier kan een stuk gezond verstand ons behoeden voor verkeerde afslagen.

De Europese Commissie moet laten zien dat ze concrete problemen kan oplossen. Beschaam onze hoop niet!

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 5°
    10 %
  • Maandag
    15° / 10°
    90 %
  • Dinsdag
    15° / 12°
    90 %
Meer weer