'Boeren lopen vooruit, dus waar wacht de regering nog op?'

Er leven nu 18 miljoen mensen in onze 'vruchtbare delta'. Die wonen vaak in de bebouwde kom en komen nauwelijks in aanraking met de producenten van hun dagelijks eten.

%27Boeren+lopen+vooruit%2C+dus+waar+wacht+de+regering+nog+op%3F%27
© Dirk Hol

Zij snakken naar allerlei zaken die wij als boeren en tuinders volop kunnen bieden: groene ruimte, betekenisvol werk als voedsel maken, regelmaat en rust, authentieke beleving, goed en betaalbaar eten, ritme, structuur, contact met dieren, groene leeromgevingen met belevend leren en ga zo maar door.

Steeds meer van die 18 miljoen mensen vragen zich af waarom een groot deel van onze delta wordt gebruikt voor de productie van veevoer. Wat is ons antwoord? Hoe kunnen we Nederland mooier maken en tegelijk het platteland vitaliseren?

Het vraagt om een multifunctioneel gebruik van de groene ruimte. Dat vraagt om grote visie en lef en uitvoeringskracht. Veel boeren lopen daarop vooruit. Naar schatting 40 procent van de boeren en tuinders is al aan de gang met een of meer vormen van multifunctionele landbouw. Waar wacht de regering dan nog op?

Het woord multifunctioneel komt maar één keer voor in het regeerakkoord

Bart Pijnenburg, voorzitter LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw

Ik heb er het regeerakkoord op na gezocht, in het hoofdstukje landbouw. Het goede nieuws is dat er geld komt voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Ik heb echter geen langetermijnvisie mogen ontwaren. Het woord multifunctioneel komt helaas maar één keer voor. Het gaat dan over het gebruik van natuurterreinen voor militaire doeleinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    17° / 6°
    5 %
  • Vrijdag
    19° / 11°
    20 %
  • Zaterdag
    15° / 9°
    35 %
Meer weer