Greenport tegen woningen op verouderd kassencomplex bij Aalsmeer

Belangenorganisatie Greenport is tegen een initiatiefnota van de Aalsmeerse partij FlorAalsmeer om minstens driehonderd woningen te bouwen op percelen bij Kudelstaart waar nu nog kassen staan. Volgens Greenport Komt de verduurzaming van de kassensector in gevaar.

Greenport+tegen+woningen+op+verouderd+kassencomplex+bij+Aalsmeer
© Wageningen University en Research

Het voorstel FlorAalsmeer werd gisteren besproken tijdens de vergadering van de gemeentelijk commissie Ruimte. Kwekers benaderden voorzitter Judith Keessen van FlorAalsmeer eerder dit jaar over woningbouwplannen voor hun percelen. Ze kampen al jaren met onrendabele bedrijfsvoering en verouderde kassen, waardoor investeringen onhaalbaar zijn. Het gebied, niet essentieel voor de Greenport-functie, sluit volgens FlorAalsmeer aan bij het beleid van de Metropoolregio Amsterdam om verouderde glastuinbouwgebieden te herstructureren.

De betrokken telers hebben samen een woningbouwplan uitgewerkt, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar. Dat is volgens FlorAalsmeer een unieke kans voor Kudelstaart om snel betaalbare woningen te realiseren. De partij diende daarom een initiatiefnota in om het bestemmingsplan aan te passen en de bouw van woningen en openbaar groen mogelijk te maken.

'Er is in de buurt een kassencluster van 18 hectare te koop', vertelde Gijs Eskens de commissieleden namens de grondeigenaren die het bouwplan maakten. 'In samenwerking met Greenport zijn daar gegadigden voor gezocht. Daar kwamen achttien mogelijke kopers uit. Daarvan is eentje komen kijken en die heeft van de koop afgezien.'


Telers niet geïnteresseerd

Met hulp van een makelaar staat het terrein nu ongeveer een half jaar te koop. De enigen die interesse toonden waren ontwikkelaars en speculanten. Eskens en de zijnen concluderen daaruit dat er onder collega-telers geen interesse is in hun gebied. Daarentegen is er meer dan genoeg vraag naar woningen in Kudelstaart en omgeving. Dat blijkt uit allerlei enquêtes onder de bewoners van de gemeente, hield hij de commissie voor.

Greenport Aalsmeer vindt dat de plannen niet goed zijn voor ondernemers rondom het plangebied. Dat is in de provinciale Omgevingsverordening ook aangeduid als glastuinbouwconcentratiegebied. De ondernemers in die regio werken al enkele jaren samen aan plannen voor een duurzame energievoorziening.

Stukken van het gebied afsnoepen ondermijnt deze verduurzaming, stel Greenport. Volgens de belangenorganisatie is vrijkomende ruimte in dit gebied juist de schuifruimte die nodig is om glastuinbouwbedrijven daarnaartoe te verplaatsen die momenteel zijn gevestigd op locaties waar woningbouw of andere ontwikkelingen zijn voorzien.


Samenhang met gebiedsvisie

Het plan van de glastuinders omvat een visie voor 300 tot 350 betaalbare huizen, evenredig verdeeld over de sectoren sociale huur en bereikbare koop, huur en vrijesectorwoningen in hofjesvorm. In een eerste reactie op het initiatiefvoorstel geeft het Aalsmeerse college van burgemeester en wethouders aan dit voorstel te willen bekijken in samenhang met de gebiedsvisie Kudelstaart en Schinkelpolder, die eind 2024 aan de raad wordt voorgelegd.

Greenport Aalsmeer roept de gemeente op het plan te verwerpen. Greenport Aalsmeer is een samenwerkingsverband van overheden (twee provincies en zes gemeenten), ondernemers (vertegenwoordigd via Glastuinbouw Nederland en Royal FloraHolland), onderwijs- en kennisinstellingen. De voorzitter is Gido Oude Kotte, burgemeester van Aalsmeer. In de stuurgroep van Greenport Aalsmeer zitten ,naast Oude Kotte, nog twee vertegenwoordigers van de gemeente Aalsmeer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer