Uitgangsmateriaal kan bron voor ziekten zijn in glastuinbouw

In de glastuinbouw is uitgangsmateriaal in diverse gewasgroepen niet altijd schoon. Tijdens een screening door landbouwkundig onderzoekscentrum Vertify in opdracht van Glastuinbouw Nederland zijn volwassen plaaginsecten en larven en eieren gevonden van trips en spint. Ook schimmels zijn aangetoond, maar te weinig om te weten of ze ook ziekteverwekkend waren.

Uitgangsmateriaal+kan+bron+voor+ziekten+zijn+in+glastuinbouw
© Vidiphoto

Met de screening kon niet worden vastgesteld wanneer de infectie heeft plaatsgevonden. Dat kan tijdens de teelt bij de plantenkweker geweest zijn of tijdens het transport. In het geval van vegetatief vermeerderde planten kan de infectie ook op de productielocatie van het stekmateriaal plaats hebben gevonden.

Vertify heeft bij een aantal praktijkbedrijven van de belangrijkste gewasgroepen in de glastuinbouw steekproeven genomen. Omdat het om een kleine steekproef gaat, geven de uitkomsten wel een indicatie dat uitgangsmateriaal een bron van infectie kan zijn op glastuinbouwbedrijven, maar het is geen representatief beeld voor de hele sector.


Tripsen en spinten

Bij alle monsters zijn visueel geen ziekten, plagen en schadebeelden geconstateerd. Na het spoelen van de monsters zijn tripsen en spinten waargenomen. Bij acht van de zeventien monsters zijn plagen geconstateerd in het uitgangsmateriaal. De hoogste aantallen plaaginsecten of mijten zijn gevonden in cyclaam met totaal 21 tripsen en twee spinten in twintig zaailingen. In alle chrysantenmonsters zijn plagen aangetroffen.

In een kooienproef is in een monster van paprikaplanten een tripsadult waargenomen op de vangplaat. In drie monsters zijn na uitvoeren van de DNA-Multiscan ziekten aangetroffen. Maar de aanwezigheid van deze pathogenen was zo laag dat deze niet verder gedetermineerd konden worden en dus is niet duidelijk of deze ziekten pathogeen zijn op het gewas.


Goede start van de teelt

Volgens de onderzoekers is schoon en gezond uitgangsmateriaal belangrijk voor een goede start van de teelt, onder meer om te voorkomen dat in het begin van de teelt ziekten en plagen moeten worden bestreden. Dit zit ook een goede opbouw van de biologische bestrijders in de weg.

Een tip is om als teler zelf ook een steekproef te nemen uit een partij planten door planten in een kooi te plaatsen met een vangplaat of door planten te laten uitspoelen door een onderzoeksinstelling. 'De teler krijgt op deze manier informatie over de aanwezigheid van ziekten en plagen zodat er vroegtijdig een bestrijdingsstrategie kan worden toegepast.'

Vertify geeft in samenwerking met Glastuinbouw Nederland een vervolg aan de screening bij glastuinbouwbedrijven. Bij diverse kwekerijen worden weer gewasmonsters genomen. De screening wordt uitgevoerd als onderdeel van het pilotprogramma 'Kas als Ecosysteem' en wordt gefinancierd uit het innovatieprogramma 'Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid' van Kennis in je Kas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer