'Van tijd tot tijd een nieuwe verrassing'

Onlangs kreeg ik een appje van een van mijn vrienden uit mijn studietijd. Hij feliciteerde me met de Internationale Dag van de Aardappel. Ik moest wel even lachen. Zelf stond ik met de schep in het land om water af te laten tussen de aardappelruggen na weer een plensbui. Dan besef ik dat wij er goed van afkomen. Ruim 5 kilometer verderop is de schade vele malen groter.

%27Van+tijd+tot+tijd+een+nieuwe+verrassing%27
© Dirk Hol

Ook in andere delen van het land, zeker in het zuiden van Nederland, en in België en Noord-Frankrijk is het niet best gesteld. Een zware start van het aardappelseizoen, terwijl phytophthora op de loer ligt bij een dun pakket aan gewasbeschermingsmiddelen. Het is alle hens aan dek om de gewassen de grond in te krijgen en het seizoen door te loodsen.

Zo moeten wij de laatste hectares aardappelen nog poten, terwijl de eerste aardappelen ruim boven staan op niet-aangefreesde ruggen. Ook de miniknollen zijn niet aangefreesd. Daar had het stro al op moeten liggen, als groene maatregel tegen bladluizen. Het is wat improviseren dit jaar. Maar gelukkig kan de spuit snel rijden, dankzij de rijpaden.

De luisdruk valt tot nu toe nog mee, maar de onkruiddruk niet overal. De eerdergenoemde phytophthora vind ik ook erg spannend. Ik heb veel respect voor collega-akkerbouwers die op de biologische manier gezonde gewassen op het land hebben staan. Ik hoop dat ook zij dit seizoen goede resultaten boeken. Maar momenteel ben ik blij met de extra mogelijkheden die we hebben als gangbare teler.

De politiek is net zo voorspelbaar als het weer

Hilko Bos, akkerbouwer in Oldehove

Met dit in het achterhoofd ben ik benieuwd wat de Europese Parlementsverkiezingen gaan brengen. Gezien de standpunten van de partijen kan het alle kanten op gaan. De trend is een afname van chemische gewasbeschermingsmiddelen, al houden veel politieke partijen zich wat op de vlakte met een snelle introductie van groene middelen. Al staat voedselzekerheid ook duidelijk op de agenda.

Zelf hoop ik op een stukje realisme. Zoals het schrappen van het all-in-all-outprincipe in de Kaderrichtlijn Water. En een gelijk speelveld: eisen die we stellen aan Europese voedselproductie moeten ook gelden voor geïmporteerde producten. Logisch en wat mij betreft voorwaarde bij de afbouw van chemische gewasbescherming. Deze afbouw vraagt kennis, vakmanschap, tijd en geld, blijkt ook dit seizoen.

Of we dat ook krijgen? Wat dat betreft is de politiek net zo voorspelbaar als het weer met van tijd tot tijd een nieuwe verrassing.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 10°
    60 %
  • Woensdag
    16° / 12°
    95 %
  • Donderdag
    17° / 12°
    95 %
Meer weer