Kwekerij slaat nieuwe weg in met pioenrozenteelt in de kas

De snijhortensia’s en pioenrozen van familiebedrijf JLP Flowers in het Gelderse Angeren gaan de hele wereld over. Joeri Borgers en zijn broer Pjotr hebben de dagelijkse leiding, maar willen zich ook graag op andere terreinen blijven ontwikkelen. 'Vandaar ook dat we teelten hebben gekozen die ons in de winter de vrijheid geven om andere dingen te doen', zegt Joeri Borgers.

Kwekerij+slaat+nieuwe+weg+in+met+pioenrozenteelt+in+de+kas
© VidiPhoto

Verjaagd, dat is het woord dat staat op het huis bij kwekerij JLP Flowers. Die naam verwijst naar 1970, toen de gemeente Huissen de familie Borgers onteigende om plaats te maken voor de nieuwbouwwijk Zilverkamp. Sinds die tijd heeft het familiebedrijf, dat in 1959 als groente- en fruitkwekerij was opgericht door Martien Borgers, veel veranderingen ondergaan.

In 1974 stapte de grondlegger over op de teelt van snijchrysanten. Nadat zijn zoon Tonnie in de jaren tachtig was toegetreden tot de maatschap, begonnen zij daarnaast met het kweken van kamerhortensia's en kerststerren. In 2015 veranderden Tonnie Borgers en zijn vrouw Simone de naam van de kwekerij in het wat internationaler klinkende JLP Flowers. De letters JLP verwijzen naar hun drie kinderen: Joeri, Loraine en Pjotr. Ook stapten ze over op de teelt van snijhortensia's.

Een jaar later kwamen daar pioenrozen bij. Omdat Tonnie Borgers last kreeg van zijn knieën, namen Joeri en Pjotr Borgers de dagelijkse leiding van het bedrijf van hem over en verzorgt hun vader 's avonds het transport van de bloemen naar de veiling in het Noord-Hollandse Aalsmeer. Daarvoor heeft het bedrijf een extra lange vrachtwagen, waarin 35 karren passen.

Alle bloemen voor de veilingklok laten komen, is voor ons een simpele manier van werken

Joeri Borgers, JLP Flowers

Joeri Borgers vertelt dat de teelt van kamerplanten na de crisis in 2008 niet meer rendabel was, omdat die veel gas kostte om de kas te verwarmen. Ook was de teelt arbeidsintensief, met een bezetting van tot wel vijftig werknemers. 'Je moest ze twee jaar vanaf stek opkweken', zegt Borgers. 'En onze koelcel stond rond de kerst vol met duizenden planten. Een paar daarvan hebben we gebruikt om bloemen van te snijden, de rest hebben we uiteindelijk verkocht als tuinplanten.'

De snijteelt beviel goed en kostte minder energie en arbeid. In drie kassen van bij elkaar 2 hectare staan daarom snijhortensia's en op een buitenveld van 0,5 hectare pioenrozen.


Scholieren

Maar dat laatste gaat veranderen: de ondernemers hebben in het Brabantse Mill een kwekerij van 1,8 hectare gekocht, waar ze de pioenrozen binnen kunnen telen. 'Hier in de regio zijn best veel kwekers van pioenrozen', zegt Borgers. 'Door naar binnen te gaan, kunnen we de oogst naar voren trekken en al eind april beginnen, in plaats van vanaf eind mei. En omdat we bloemen met een hoge kwaliteit leveren, zijn klanten bereid om daarvoor meer te betalen.'

Na de oogst van de pioenrozen begint die van de snijhortensia's, waarvan het seizoen loopt van begin juni tot half november. De snijhortensia's gaan zo'n tien jaar mee en daarom vervangen de eigenaren elk jaar een tiende van de planten. De oude verkoopt Borgers vanaf het buitenveld op Marktplaats.

Tot vorig jaar hadden Joeri en Pjotr Borgers bij het oogsten, waarvoor in de drukste periode in totaal zo'n acht mensen per dag nodig zijn, ondersteuning van rond de dertig scholieren. Maar nadat de oudste daarvan waren vertrokken, kregen de broers weinig nieuwe aanwas. 'Ik denk dat ze tegenwoordig liever op hun Playstation zitten', zegt Borgers. 'En het scheelt natuurlijk ook dat ik niet meer tot dezelfde leeftijdsgroep behoor.'


Voor het oogsten, snoeien en verwijderen van onkruid huurt de kwekerij nu twee Oekraïners in.
Voor het oogsten, snoeien en verwijderen van onkruid huurt de kwekerij nu twee Oekraïners in. © VidiPhoto

Hij nuanceert het enigszins door te vertellen dat er in de carnavalsvakantie wel twee jongens waren die dagelijks 4 uur kwamen werken en op zaterdagochtend ook nog vijf tot zes. Maar voor het oogsten, snoeien en verwijderen van onkruid huren de broers nu ook twee Oekraïners in.


Hernieuwbare energie

Sinds de crisis van 2008 gebruikt de kwekerij geen gas meer en sinds begin 2023 komt de stroom van zeventig zonnepanelen en de warmte van een warmtepomp. Borgers legt uit dat ze een asbestdak hadden dat vervangen moest worden en daarom meteen op zoek zijn gegaan naar mogelijkheden om energie te besparen. Hoewel de kwekerij in Mill weinig stroom nodig heeft, willen de kwekers zich ook voor die locatie oriënteren op duurzame energie.

'Je kunt bijna wel zeggen dat wij de duurzaamste bloemen van Nederland kweken', vindt Borgers. 'We maken steeds meer gebruik van biologische gewasbescherming, zeker omdat de beestjes die daarvoor beschikbaar zijn veel beter zijn dan vijf jaar geleden. Daardoor bespuiten we alleen af en toe lelijke plekjes, maar daar zijn we heel voorzichtig mee, om nuttige beestjes niet dood te maken.'

Ook op watergebied dragen zij hun steentje bij, omdat ze de watergift bepalen door de planten, op advies van hun teeltadviseur, dagelijks te wegen en daardoor geen water verliezen.


Transportbedrijf

Borgers heeft Small Business en Retail Management gestudeerd aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen en zijn broer heeft aan hetzelfde instituut de opleiding Ondernemerschap en Retail Management afgerond. 'Tot vorig jaar heb ik bij een transportbedrijf gewerkt, maar in december heb ik mijn baan opgezegd', zegt Borgers.

'Nu heeft Pjotr een fulltimebaan in de recruitment, naast de kwekerij. Wij vinden het belangrijk om ons te blijven ontwikkelen en door te leren. Vandaar dat we ook teelten hebben gekozen die ons in de winter de vrijheid geven om andere dingen te doen. En wie weet ruilen we over een paar jaar weer en gaat Pjotr de kwekerij doen en ik iets anders.'

Beide broers hebben al van jongs af aan meegewerkt in het bedrijf. 'Ik zat vroeger met een karretje met kamerhortensia's aan de weg. Toen andere kwekerijen hier in de buurt ook aan huisverkoop gingen doen, liep de vraag terug. Maar particulieren kunnen nog steeds bij ons terecht voor bloemen en planten.'

De familie heeft naast de kwekerij ook andere interesses. Ze hebben verschillende nevenbedrijven, waaronder een transportbedrijf met vier vrachtwagens, waarmee ze zeecontainers vervoeren.


Machinaal verwerken

De snijhortensia's van de soort Verena kweken de broers onder licentie in de kleuren roze, wit en blauw. Voor de blauwe hortensia's gebruiken ze een druppelsysteem met aluminiumsulfaat dat ze dagelijks inzetten op planten met oorspronkelijk lichtroze bloemen. 'Het voordeel van de Verena is dat de bloemen rechte, dikke takken met grote bollen hebben, die gemakkelijk machinaal te verweken zijn op de inpakmachine', legt Borgers uit.


Op de eigen vrachtwagen zijn hortensiabloemen te zien.
Op de eigen vrachtwagen zijn hortensiabloemen te zien. © VidiPhoto

Het knippen gebeurt op rijpheid en kleur. Zo'n 80 procent van de bloemen behoort met een steellengte van 80 centimeter tot de beste sortering, de overige bloemen hebben een lengte van 60, 50 en een enkele van 40 centimeter. De bloemen gaan per twee bossen van vijf stuks in een emmer met alleen een elastiekje eromheen, geen hoes.

Na het plukken gaan de statiegeldfusten direct de vrachtwagen in, die tevens dient als koelcel. Jaarlijks oogst de kwekerij zo'n 400.000 takken snijhortensia's. Na november vallen de bladeren van de planten af en knippen de kwekers naast de dunne ook andere takken af om te voorkomen dat zich in het jaar daarna te veel 'oogjes' met bloemknoppen vormen.


Nieuwe planten

De pioenrozen die nu nog buiten staan, worden niet meer geoogst, maar in Mill hebben de broers anderhalf jaar geleden 16.000 nieuwe planten gepoot in de vollegrond. Daar hopen zij dit jaar 30.000 stelen van te oogsten met een standaardlengte van 50 centimeter in drie sorteringen, afhankelijk van de grootte van de knop, in de kleuren rood, wit, lichtroze en witroze.

Borgers legt uit dat hun bloemen vaak terechtkomen op bruiloften en andere feestelijke evenementen. In het seizoen gaat er dagelijks een vrachtwagen naar de veiling, waar alle bloemen voor de klok komen. 'Dat is voor ons een simpele manier van werken.'

'Maar we hebben natuurlijk wel een webshop met foto's, waarmee we tot 50 procent voorverkopen. Ze komen over de hele wereld terecht, vooral ook in het Midden-Oosten, een aantal jaren geleden bijvoorbeeld bij een oliesjeik in Saoedi-Arabië voor de verloving van zijn dochter.'

Joeri Borgers van JLP Flowers.
Joeri Borgers van JLP Flowers. © VidiPhoto

Bedrijfsgegevens

Joeri Borgers (30) heeft samen met zijn broer Pjotr de dagelijkse leiding over snijhortensia- en pioenrozenkwekerij JLP Flowers in het Gelderse Angeren. De omzet van het bedrijf van 2,4 hectare verschilt per jaar. Tijdens de coronajaren heeft de kwekerij goed gedraaid, nu is de omzet 600.000 tot 700.000 euro per jaar. Net als de snijhortensia's gaan de pioenrozenplanten zo'n tien jaar mee. Daarna zijn ze ook beschikbaar voor de verkoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    12° / 11°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 5°
    95 %
Meer weer