Onderzaai biedt oplossing bij latere maiszaai
Het natte voorjaar verlaat de maisinzaai. Stabiel droog weer blijft uit en veel telers moeten de zaaidatum telkens uitstellen. De verlate inzaai van mais dit jaar vergroot de kans dat de maiskwaliteit bij de oogst onder druk komt te staan. Onderzaai toepassen biedt een oplossing.
Nu de inzaai van de maispercelen wordt verlaat, halen vooral middenlate of late maisrassen voor 1 oktober de optimale rijpheid niet op tijd, is de voorspelling. Later zaaien betekent later rijpe mais.
De wetgeving schrijft voor dat op zand- en lössgrond vanaf 1 oktober een groenbemester op het land moet staan. Met de oogst van niet-rijpe mais ontstaat verlies in voederwaarde. Met onderzaai, waarbij het vanggewas in het voorjaar wordt gezaaid, kan de mais tot na 1 oktober blijven staan.
Gangbaar bij klanten
Loonbedrijf Schimmel in het Utrechtse Overberg heeft hier goede ervaringen mee. 'Bij ons is de helft van de maispercelen nog niet gezaaid, maar wij voorzien niet veel problemen. Onderzaai is bij onze klanten al gangbaar, dus de oogstdatum van 1 oktober was al geen issue', zegt Albert Schimmel.
Met het inzaaien van een vroeg ras heb je andere opbrengsten
'Wij zaaien onder net voordat de rijen sluiten. We hebben een schoffel met zaaiunit. Tegelijk met de onderzaai passen we mechanische onkruidbestrijding toe. Je krijgt dan direct wat lucht in de grond', licht Schimmel toe.
De loonwerker verwacht dat dit jaar nog meer klanten voor onderzaai kiezen. 'Maistelers die de mais verkopen en kiezen voor onderzaai, kunnen een hogere prijs voor de mais vragen. De oogstdatum voor 1 oktober is een onzekere factor en dat beïnvloedt de prijs.'
Lagere voederwaarde
Stephan Peters van Loonbedrijf Peters in het Brabantse Haps schat in dat hij voor 90 procent van de klanten waar hij mais in zaait, niet voor 1 oktober kan oogsten. 'Vroege rassen zaaien kan een oplossing zijn, maar dan heb je ook direct te maken met andere opbrengsten en een andere voederwaarde. Het VEM- en zetmeelgehalte van vroege rassen zijn vaak lager dan bij de meer gangbare maisrassen.'
Peters kan onderzaai in mais direct tijdens de maisinzaai toe te passen. 'Veel boeren willen geen risico lopen, want als ze niet op 1 oktober een vanggewas hebben ingezaaid, worden ze gekort op de stikstoftoediening voor volgend jaar. Die regels zijn verzonnen achter een bureau. Ze hebben niets met de landbouwpraktijk te maken', stelt hij.
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Dick Klein Nagelvoort van loonbedrijf Sturris in het Noord-Hollandse Laren ziet ook een andere start van het maisseizoen. 'We zaaien tussen de buien door.' Onderzaai met Italiaans of Engels raaigras wordt de laatste jaren al meer toegepast, weet hij, ook omdat nazaai minder punten oplevert in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.
'Onderzaai kan het verschil maken tussen een zilveren of gouden ecopremie of zilver en brons. De ervaringen zijn wisselend. Als je een gewas wilt oogsten dat rijp is, moet je aan onderzaai doen. Zo niet, dan heb je een korter groeiseizoen en meer kans op minder opbrengst', zegt Klein Nagelvoort.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6130R AP FH PTO
2021, P.O.A.
-
Sep 2 wielige tuinfrees, maaibalk, maaimachine
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5455 Dyna-4
2007, € 27.500
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %