Suikerbieten pas vanaf 1 november aangemerkt als winterteelt
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) houdt vast aan het besluit om suikerbieten op zand- en lössgrond pas bij oogst vanaf 1 november aan te merken als winterteelt.
Het besluit dat valt onder het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn. Dat betekent dat bij oogst voor 1 november een vanggewas moet worden ingezaaid. Wanneer bietentelers rooien in oktober, geldt een korting op de stikstofgebruiksruimte in het volgende teeltjaar. Het ministerie van LNV houdt vast aan de volgende normen:
• Inzaai vanggewas voor 1 oktober: geen korting op stikstofgebruiksnorm;
• Inzaai vanggewas van 1 oktober tot en met 14 oktober: 5 kilo korting op de stikstofgebruiksruimte over de betreffende hectares;
• Inzaai vanggewas van 15 oktober tot en met 31 oktober: 10 kilo korting op de stikstofgebruiksruimte over de betreffende hectares;
• Oogst vanaf 1 november: geen inzaai van vanggewas nodig en ook geen korting op de stikstofgebruiksruimte.
Teleurstellend
Cosun Beet Company noemt het teleurstellend dat deze maatregelen in oktober onverkort gelden voor suikerbieten. 'Vooral in de tweede helft van oktober ontstaat voor de oogst een vreemde situatie. In het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn wordt de oogst ontmoedigd, terwijl in de ecoregelingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid juist een premie wordt gegeven op oogst voor 1 november.'
Volgens het bietenconcern wordt hiermee opnieuw duidelijk dat er geen integraal beleid wordt gevoerd en dat deze 'kalenderlandbouw' niet aansluit bij de praktijk. 'Om de doelen op water- en bodemkwaliteit te halen, is de oogst van suikerbieten ook in de tweede helft van oktober gunstig.'
Korting op bedrijfsniveau
De korting op de stikstofgebruiksnorm op zand- en lössgrond geldt op bedrijfsniveau, niet op perceelsniveau. Dat betekent dat de korting kan worden toegepast in het bouwplan in het opvolgende jaar. Volgens Cosun is het effect van een dergelijke korting op de opbrengst beperkt, gezien het stikstofbemestingsadvies van bieteninstituut IRS.
Verder meldde Cosun deze week dat op peildatum 15 mei landelijk 96 procent van de suikerbieten in de grond zat. In de Noordoostpolder zijn alle bieten gezaaid. Ook in Zeeland en Noord- en Zuid-Holland zijn telers bijna klaar. Het meeste zaaiwerk moet nog gebeuren in Oost-Brabant (88 procent klaar), West-Brabant (93 procent klaar) en Gelderland (93 procent klaar).
De gemiddelde zaaidatum noteerde vorig jaar 1 april. Door het late voorjaar stevende de gemiddelde zaaidatum dit jaar af op 26 april. Verder is er tot dusver 285 hectare overgezaaid. De belangrijkste reden daarvoor is vraatschade door insecten. Een andere belangrijke overzaaireden is korstvorming. De meeste overzaaipercelen liggen in Noord- en Zuid-Holland en op de Zeeuwse eilanden.
Aantasting bietenaaskever
IRS meldde woensdag diverse monsters en meldingen binnen te hebben gekregen van aantasting door de larven van de bietenaaskever. De larven vreten aan de bladeren, waardoor deze gerafelde vraatplekken vertonen en soms een zwartgroene, kleverige vloeistof op de bladranden te vinden is.
De bietenaaskever leeft vooral op zandgronden. De volwassen kever overwintert in de grond en onder plantafval. De bietenaaskever zet zijn eieren af aan de voet van bietenplanten, waarna de larven uit de eieren komen en vervolgens voor vreterij kunnen zorgen.
Volgens het IRS lijken de larven op een soort zwarte pissebedden van 1 tot 1,5 centimeter lang. Na 11 tot 21 dagen verpoppen ze zich in de grond. Het is de verwachting dat in juli de kevers weer boven de grond verschijnen. Dan veroorzaken ze geen schade van betekenis. Ze gaan dan al snel op zoek naar een overwinteringsplek.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (LH) #25121
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder 8 elements HIT910
2008, P.O.A.
-
Stihl RT 5097.1
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %