'Samen zijn we nog maar klein'
De kerstperiode ligt weer achter ons. Traditioneel een tijd waarin er, alle liedjes over Flappie ten spijt, weer volop konijn wordt gegeten. Want wat velen niet weten, is dat in Nederland meer konijnenvlees wordt gegeten dan wij als Nederlandse konijnenhouders produceren.
De Nederlandse konijnenhouderij is een kleine vitale en actieve sector met zo'n 35 gespecialiseerde familiebedrijven. Europees zijn we koploper op gebied van milieu, duurzame energie, diergezondheid en dierenwelzijn. Nederlandse en ook Belgische konijnenhouders onderscheiden zich van hun Europese collega's door nieuwe huisvestingssystemen, zoals het parksysteem.
De Nederlandse konijnen worden, op relatief korte afstand, vrijwel allemaal in België geslacht. Om dan voor een belangrijk deel terecht te komen in Belgische en Nederlandse supermarkten en ook horeca. Dat alles via afspraken, vastgelegd in veelal jaarcontracten met (vaste) prijsafspraken.
Ook wij hebben een lastig 2022 achter de rug. De hogere kosten voor voer en energie zetten de rendementen fors onder druk. We zijn volop met de slachterijen in gesprek over passende, hogere opbrengstprijzen. Een lastige discussie, omdat de supermarkten erg terughoudend zijn. En daar moet het geld toch echt vandaan komen.
Een kleine sector zijn, heeft zowel voordelen als nadelen. Voordeel is dat de onderlinge communicatie en informatievoorziening vlot loopt. Vrijwel alle konijnenhouders zijn lid van LTO en aangesloten bij onze Whatsappgroep. Maar klein zijn betekent ook dat er elders weinig specialistische kennis is en dat je gemakkelijk 'vergeten' wordt.
Voor ons als kleine sector is het belangrijk om als volwaardige LTO-vakgroep Konijnenhouderij onderdeel te zijn van de 'grote' LTO Nederland-organisatie. Zo worden onze belangen nadrukkelijk meegenomen in de lobby en leveren we inbreng bij alle grotere dossiers die ook ons aangaan. Als voorbeeld: we zitten aan een van de zes sectortafels over een mogelijk Landbouwakkoord.
Het verbaast me hoe gemakkelijk wordt gedacht: ik kan het wel alleen. Zeker als ik zie wat er allemaal op ons afkomt. De groeiende spanning tussen Randstad en platteland. De discussies over stikstof, dierenwelzijn en gezondheid. Het afbrokkelende politieke draagvlak. Ten opzichte van al deze ontwikkelingen is zelfs de hele land- en tuinbouw 'klein'. Wat naar mijn mening de noodzaak om samen op te trekken alleen nog maar groter maakt.
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Iseki TX1410 tuinbouw - compact traktor
Gebruikt, € 5.500
-
Massey Ferguson Tractor 3640 (MM) #567377
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo 45 M Plus (5) 46 Wc (BV) #26178
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 12°90 %
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %