SCP: polarisatie baart ruime meerderheid Nederlanders zorgen

Een ruime meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over polarisatie in de politiek, media en sociale media als Twitter. Ze noemen vooral de verslechterde omgangsvormen en verharding in het politieke en publieke debat. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

SCP%3A+polarisatie+baart+ruime+meerderheid+Nederlanders+zorgen
© dirk hol

De respondenten ergeren zich aan het niet goed naar elkaar luisteren en het vasthouden aan het eigen gelijk in het politieke en maatschappelijke debat. Ze zien tegenstellingen en meningsverschillen vooral op onderwerpen als vaccineren, stikstof, woningnood, Zwarte Piet en LHBTIQ-rechten.

De politiek is een van de meest genoemde maatschappelijke zorgen. Mensen vinden dat de regering de problemen niet adequaat oplost, niet of te laat ingrijpt, zoals bij de energiecrisis en de toeslagenaffaire, of niet bij machte is problemen op te lossen, zoals in de wooncrisis of het versterken van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen.


Onderlinge hulpvaardigheid

Driekwart van de Nederlanders denkt dat meningsverschillen over maatschappelijke kwesties steeds groter worden. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau spreekt wetenschappelijk onderzoek dat beeld tegen. Op veel onderwerpen is meer overeenstemming dan mensen denken en onderlinge verschillen in opvattingen groeien niet. In de manier van samenleven zien Nederlanders overigens ook dingen goed gaan. Ze noemen bijvoorbeeld onderlinge hulpvaardigheid als sterk punt. Ook vindt twee derde dat andere mensen te vertrouwen zijn.



Terwijl de polarisatie en verharding in het politieke debat en op (sociale) media breed worden gevoeld, zijn de ervaringen in de eigen leefomgeving wisselend. Dat komt omdat mensen zich meestal omgeven met gelijkgestemden, geven ze aan. Ook ontwijken ze vaak discussies met vrienden, familie en collega's over lastige kwesties om conflicten te vermijden.


Persoonlijk raken

Het maakt hierbij wel uit om wie en waarover het gaat, blijkt uit het onderzoek. Als iemand persoonlijk geraakt wordt door een onderwerp, is het lastiger de discussie hierover te vermijden. Dat gaat bijvoorbeeld over onderwerpen als racisme, LHBTIQ+ rechten of stikstof.


Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is het belangrijk om in het politieke debat een harde toon en vijandige houding te vermijden en de inhoud centraal te stellen. 'Daarnaast doen zowel media als politiek er goed aan om meningsverschillen niet meteen polarisatie te noemen. Verschillen in meningen en opvattingen zijn er immers altijd en horen bij een democratie. Het benadrukken van tegenstellingen kan echter verschillen onnodig uitvergroten.'

De grootste groep Nederlanders is in het voorjaar van 2022 somber over de richting die het land opgaat, maar dat is niet noemenswaardig anders dan in najaar/winter 2021. De gegevens voor het onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau zijn verzameld voor de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid in juni 2022.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer