Emissie-intensiteit Nederlandse landbouw gelijk aan rest van Europa
De uitstoot van broeikasgassen door Nederlandse bedrijven is per verdiende euro ruim 9 procent lager dan het Europees gemiddelde. Specifiek voor de landbouw komt die 'emissie-intensiteit' op een vergelijkbaar niveau uit als in de rest van Europa. Dat meldt het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).
De emissie-intensiteit voor de Nederlandse landbouwsector ligt op 2.204 ton CO2-equivalenten per miljoen euro toegevoegde waarde. Het gemiddelde van de Europese Unie komt op een vergelijkbaar niveau uit, van 2.176 ton CO2-equivalenten per miljoen euro toegevoegde waarde.
Over het algemeen heeft Nederland een lage emissie-intensiteit, schrijft het CBS in een nieuwe publicatie. 'Dat heeft te maken met de grote dienstensector in Nederland, tegenover een kleine industrie en energievoorziening ten opzichte van het Europees gemiddelde.'
Broeikasgassen
De industrie en energiesector hebben wel een fors hogere emissie-intensiteit dan het gemiddelde van deze bedrijfstakken in de Europese Unie. Zo komt de uitstoot van broeikasgassen per verdiende euro voor de Nederlandse energiesector bijvoorbeeld uit op 3.161 ton CO2-equivalenten per miljoen euro toegevoegde waarde.
Het gemiddelde in de Europese Unie ligt op 2.878 ton CO2-equivalenten. Deze twee bedrijfstakken zijn tevens de grootste uitstoters van broeikasgassen in Nederland. 'Samen zijn ze goed voor meer dan de helft van de uitstoot', aldus het CBS.
Zweden, Frankrijk en Luxemburg kennen de laagste emissie-intensiteit. 'De hoeveelheid kerncentrales in Frankrijk en de vele hernieuwbare bronnen in Zweden verklaren deze resultaten', meldt het CBS. Polen en Bulgarije stoten relatief gezien het meeste uit. 'De sterk geïndustrialiseerde economieën van Oost-Europa met een verouderde energie-infrastructuur stoten relatief veel broeikasgassen uit ten opzichte van de diensteneconomieën in het westen van Europa', vervolgt het CBS.
Productie voor de export
Bijna twee derde van de totale broeikasgasuitstoot door Nederlandse bedrijven is gerelateerd aan de productie van goederen en diensten voor de export. Dat geldt zeker voor de landbouw. Van de 16,3 miljoen ton C02-equivalenten die in 2021 werd uitgestoten, is 13,6 miljoen ton gerelateerd aan exportproducten. Ook voor de industrie en vervoerssector ligt dit aandeel op een hoog niveau.
'Samenvattend betekent het dat de emissie-intensieve bedrijfstakken in Nederland voornamelijk voor de export produceren, terwijl de emissie-extensieve bedrijfstakken vooral voor binnenlandse consumptie producten', stelt het CBS.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF8501 schudder
2006, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
VTM GM1250-2/7 Mestvork
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 150 (WD) #492858
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %